Dobré noviny
Sviatok Božieho tela sprevádzajú aj procesie na námestiach
TASR
TASR

Sviatok Božieho tela sprevádzajú aj procesie na námestiach

Archívny záber.
Archívny záber. — Foto: TASR/Lukáš Grinaj

V Bratislave si tento sviatok pripomenú v nedeľu o 10.30 h svätou omšou na Primaciálnom námestí.

Bratislava 23. júna (TASR) – Katolícki veriaci si v nedeľu pripomenú prostredníctvom procesií slávnosť Najsvätejšieho Kristovho tela a krvi, známeho ako Božie telo. Prikázaný sviatok pripadol na štvrtok (20. 6.), avšak procesie pri tejto príležitosti sa konajú v niektorých mestách v nedeľu po tomto sviatku. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska (KBS).

V Bratislave si tento sviatok pripomenú v nedeľu o 10.30 h svätou omšou na Primaciálnom námestí. "Nasledovať bude eucharistická procesia z Primaciálneho námestia ku Kostolu sv. Jána z Mathy (Trojička), kde sa procesia ukončí eucharistickým požehnaním," uviedla KBS.

Procesie budú aj v ďalších mestách. V kostole sv. Ladislava v Nitre bude v nedeľu celebrovať svätú omšu nitriansky diecézny biskup Viliam Judák spolu s kňazmi z nitrianskych farností. Po jej skončení sa uskutoční procesia s Najsvätejšou sviatosťou oltárnou, ktorá povedie z Piaristického kostola po Farskej ulici až ku Kostolu sv. Michala. V nedeľu bude o 9.30 h svätá omša aj v Dóme sv. Alžbety v Košiciach. Celebrovať ju bude košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Po nej sa uskutoční procesia, ktorá povedie centrom mesta.

Sviatok Božie telo už oddávna sprevádza tradícia procesií. Veriaci na čele s kňazom a biskupom kráčajú ulicami miest a dedín s monštranciou a kúskom premeneného chleba a symbolicky oznamujú svetu tajomstvo Ježišovho tela a krvi, na ktoré sa pri každej omši premieňa chlieb a víno. Sprievod sa postupne zastavuje pri štyroch oltároch symbolizujúcich štyri svetové strany. Deti na znak úcty a lásky k Bohu rozsýpajú na cestu lupene kvetov.

Už ste čítali?