Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.06.2019 01:20

Ochrane vtáčích území majú pomôcť tri nové programy starostlivosti


Hlucháň hôrny. Foto: ilustračné, Getty Images


Ochrana viacerých ohrozených vtáčích druhov sa má zlepšiť. Vláda v stredu schválila programy starostlivosti o tri chránené vtáčie územia (CHVÚ).


Tie predstavujú súbor konkrétnych opatrení, ktoré majú za cieľ uchovať vzácne druhy v lokalitách Poľana, Slovenský raj a Chočské vrchy. Do roku 2048 si vyžiadajú asi 7,6 milióna eur, časť z nich zaplatí Európska únia.       

Programy starostlivosti by podľa Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR mali prispieť k odstráneniu nedostatkov, ktoré Európska komisia vyčíta Slovensku v rámci konania o porušení zmluvy aj v prípade EU Pilot. Okrem toho majú napríklad zlepšiť súčasný nepriaznivý stav niektorých vtákov, napríklad hlucháňa hôrneho a zachovať priaznivý stav ďalších.       

Program starostlivosti pri každom vzácnom vtáčom druhu podľa envirorezortu predstavuje súbor opatrení "šitý na mieru". Medzi nimi možno nájsť úplný zákaz používania pesticídov pri hniezdiskách, vylúčenie ťažby štrku pri vodných druhoch, až po zákaz zásahov do drevín.       

Vypracovaním týchto programov, spravidla na 30 rokov, Slovensko napĺňa svoje záväzky voči EÚ, ktoré mu vyplývajú z medzinárodných zmlúv v oblasti ochrany prírody. Celkovo sa Slovensko zaviazalo vyhlásiť 41 chránených vtáčích území, ktoré sú zaradené do európskej sústavy chránených území Natura 2000.       

Na príprave programov starostlivosti sa podieľajú aj ornitológovia z tretieho sektora. Okrem toho sa prerokovávajú s obcami, vlastníkmi, užívateľmi pozemkov, orgánmi štátnej správy a inými subjektmi.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.12.2017
Regionálna karta prinesie návštevníkom Slovenského raja výhody
Každý, kto sa ubytuje v niektorom z partnerských ubytovacích zariadení v regióne Slovenského raja aspoň na dve noci, získa od 1. januára 2018 zdarma regionálnu turistickú kartu Slovenský raj & Spiš.
viac
08.06.2020
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy mešká aj pre koronavírus
Rekonštrukcia lanovky z Dediniek na Geravy v Slovenskom raji mešká, spôsobila to aj situácia okolo nového koronavírusu. Potvrdila to výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Košice Región Turizmus (KRT) Lenka Vargová Jurková.
viac
01.02.2022
Sivú Bradu získali ochranári, citlivo ju chcú sprístupniť aj verejnosti
Ochranári získali pod svoju správu národnú prírodnú rezerváciu (NPR) Sivá Brada neďaleko Spišského hradu. Riaditeľ Správy Národného parku (NP) Slovenský raj Tomáš Dražil potvrdil, že ide o plochu vo veľkosti deväť hektárov, ktorej znalecká cena presiahla 140 000 eur.
viac
25.11.2022
Novú cyklotrasu do Smižian sprístupnili verejnosti
Zákutia Slovenského raja sú prístupnejšie aj pre návštevníkov, ktorí sa do regiónu vyberú na bicykli. Vo štvrtok tam slávnostne sprístupnili novú cyklotrasu, ktorá umožní obyvateľom Spiša napríklad aj rýchlejší presun do práce s využitím nemotorovej dopravy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %