Premiér Peter Pellegrini odovzdal predsedníctvo vo V4 českému premiérovi Andrejovi Babišovi

20.06.2019

V rámci samitu Európskej rady v Bruseli sa na svojom pravidelnom koordinačnom stretnutí zišli aj predsedovia vlád krajín V4. Dnešné stretnutie bolo posledné, ktorému predsedal slovenský premiér Peter Pellegrini - od 1. júla predsedníctvo vo V4 preberá Česká republika.

„Tešíme sa na spoluprácu pod vedením pána premiéra Andreja Babiša,“ povedal predseda vlády Peter Pellegrini, keď svojmu českému kolegovi Andrejovi Babišovi symbolicky odovzdal predsedníctvo.

Počas nášho predsedníctva premiér Peter Pellegrini hostil na samitoch V4 významných predstaviteľov. 7. februára 2019 navštívila Bratislavu nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá si spoločne s premiérmi Vyšehradskej štvorky pripomenula 30. výročie politických zmien v strednej Európe. V apríli tohto roka sa premiéri V4 na Bratislavskom hrade stretli s japonským premiérom Shinzom Abem a diskutovali hlavne o technologickej spolupráci. Išlo o historicky prvú návštevu japonského predsedu vlády na Slovensku. V novembri 2018 sa v Bratislave uskutočnilo stretnutie Priateľov kohézie, na ktorom sa zúčastnilo šestnásť predstaviteľov členských štátov Európskej únie zo strednej a východnej Európy.

Súčasťou nášho predsedníctva boli aj desiatky stretnutí na úrovni expertov z jednotlivých štátov, ale aj stretnutia ministrov zahraničných vecí, obrany a pod.

Slovenská republika prebrala ročné predsedníctvo Vyšehradskej skupiny 1. júla 2018 od Maďarska. Sloganom nášho predsedníctva bol Dynamický Vyšehrad pre Európu a svet a program bol postavený na troch hlavných prioritách - silná Európa, bezpečné prostredie a inteligentné riešenia.

Vyšehradská skupina predstavuje neformálne zoskupenie 4 stredoeurópskych krajín – Slovenskej republiky, Českej republiky, Poľskej republiky a Maďarska. V4 bola založená 15. februára 1991 podpisom deklarácie o spolupráci v maďarskom  meste Višegrád. Neformálna regionálna štruktúra štyroch členských krajín EÚ a NATO sa hlási k rovnakým hodnotám, keďže tieto štáty majú spoločnú históriu, kultúru a geografické postavenie. V4 vytvára priestor pre posilňovanie koordinačného a konzultačného mechanizmu s cieľom nachádzať spoločné pozície a stanoviská v aktuálnych otázkach zahraničnej a európskej politiky, regionálneho rozvoja, hospodárskej a kultúrnej spolupráce.

Video je k dispozícii tu: https://www.uschovna.cz/zasilka/NSWNUBUX3XM29IE7-H9F/ ; https://www.uschovna.cz/zasilka/NSCVHJSSIRHBKY5I-RS4/
26719