Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nevidiaceho muža odmietli vpustiť do motorestu, pretože mal so sebou vodiaceho psa
Zdielať na

Nevidiaceho muža odmietli vpustiť do motorestu, pretože mal so sebou vodiaceho psa

TRENČÍN / Dvadsaťsedemročný nevidiaci muž sa chcel najesť v motoreste. Tam ho ale s jeho vodiacim psom odmietli obslúžiť. Obsluhe chýbala nielen empatia, ale aj znalosť zákona. Negatívnu skúsenosť opísali svedkovia, ktorí príbeh zverejnili na sociálnej sieti na stránke Nekŕmte nás odpadom. S nevidiacim Jaroslavom sa stretol aj štáb TV JOJ.

Jaroslav, jeho osobná asistenka Vladímira a vodiaci pes Kristián sa vracali z výcviku z Trenčína. Po dlhej jazde si chceli oddýchnuť a naobedovať sa. V motoreste pri Žiari nad Hronom ale nepochodili, personál ich so psom dovnútra pustiť nechcel. "Akonáhle sme prišli, pani povedala, že so psom tam nemáme čo robiť," uviedol Jaroslav. 

Jaroslav a jeho pes Kristián sú nerozlučná dvojica, reakcia motorestu ich nepríjemne zaskočila. "Boli sme smutní a bolo nám to ľúto," uviedol Jaroslav. Pes Kristián je jeho rukami aj očami, mladý muž je nevidiaci a bez pomoci vodiaceho psa by si mnohokrát neporadil. "Aj mi podá, keď mi niečo padne," povedal Jaroslav.

Podľa Jaroslavovej osobnej asistentky toto nebola ich prvá negatívna skúsenosť. "Niekam vstupujú s obavami, že ich vyhodia von doslova ako prašivých psov," povedala osobná asistentka Vladimíra.

TV JOJ sa pokúšala osloviť aj majiteľa motorestu, na správy nereagoval, mobil bol vypnutý a motorest sme v utorok našli zatvorený. Aktuálne platný zákon síce neumožňuje vstup so zvieraťom do konzumnej časti prevádzky. Pre ľudí ako je Jaroslav však existuje výnimka. "Ide o osoby so zdravotným postihnutím v sprievode psa so špeciálnym výcvikom. Čo znamená, že majiteľ prevádzky má urobiť všetko preto, aby umožnil takýmto osobám vstup do prevádzky," povedala Račková. 

Nevidiaci a slabozrakí s vodiacimi psami majú problém s nevedomosťou nielen v reštauráciách, ale aj v taxíkoch alebo v ambulanciách u lekárov. "Kúpeľné zariadenia, tam je veľký problém. Veľakrát sa stane našim veriacim klientom, že ich nevpustia s vodiacim psom do priestoru kostola," uviedla Jarmila Viragová z výcvikovej školy pre vodiace asistenčné psy. 

Konanie odsúdili tisícky ľudí na sociálnej sieti. Viacerí sa rozhodli zariadenie bojkotovať. V prípade, že má zákazník pocit diskriminácie môže to ohlásiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu alebo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. "Všade, kde existujú aj piktogramy, že pes tam má vstup zakázaný, jedná sa o psa, o domáce zviera a nie o psa ako kompenzačnú pomôcku, tieto psy majú prístup úplne všade," dodala Viragová.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy