Úvodná strana  Včera      Archív správ      Nastavenia     
 Kontakt  Inzercia

 24hod.sk    Z domova

18. júna 2019

Hlavná letná sezóna v L. Mikuláši ponúkne oddych i poznávanie



Liptovský Mikuláš.



Zdieľať
Liptovský Mikuláš. Foto: TASR/Romana Buganová
Liptovský Mikuláš 18. júna (TASR) - Mesto Liptovský Mikuláš ponúka počas hlavnej letnej sezóny rozmanité možnosti na oddych, zábavu i poznanie pre obyvateľov aj návštevníkov. Voľný čas môžu využiť na prehliadku mesta po stopách Aurela Stodolu, posedieť si v záhrade Rázusovie domu alebo sa prejsť po náučných chodníkoch v lokalite Háj Nicovô. Pre rodiny s deťmi sú pripravené Dobrodružstvá s Mikulášom.


Mesto a jeho organizácie zasvätili rok 2019 spomienke na 160. výročie narodenia profesora Stodolu. Aj počas hlavnej letnej sezóny bude slávny rodák jednou z ústredných tém, ktorá sa bude niesť aktivitami mestského múzea a mestského informačného centra. V spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Región Liptov a múzeom budú zamestnanci informačného centra každý piatok od 5. júla do 30. augusta sprevádzať záujemcov po stopách Stodolu v jeho rodnom meste. „Sprievodkyňa sa spolu s Aurelovým najslávnejším žiakom Albertom Einsteinom pristaví pri fontáne, v evanjelickom kostole a starej Hodžovej fare. Prehliadkovú trasu historickým centrom bude celé leto lemovať originálna výstava na stĺpoch verejného osvetlenia. Veľké finále prehliadky bude v hlavnej expozícii mestského múzea, kde pre návštevníkov pripravujeme laserovú projekciu. Budú si môcť pozrieť novú pracovňu Aurela Stodolu a zažiť Geniálny park v múzejnej záhrade,“ prezradila riaditeľka informačného centra Jana Piatková.

Novinky sú pripravené aj v Rázusovie dome a záhrade. „Do leta sa chystáme vybudovať štýlové posedenia s chráneným ohniskom v zrekonštruovanej novovysadenej záhrade. Veríme, že toto zátišie bude slúžiť na záhradné stretnutia školákom, umelcom a všetkým návštevníkom. Dúfame, že sprístupnením a zatraktívnením záhrady sa Rázusovie ulička postupne stane vyhľadávaným miestom pre obyvateľov priľahlého sídliska Nábrežie a obľúbeným miestom pre stretávanie sa Liptovskomikulášanov,“ načrtol riaditeľ Múzea Janka Kráľa Jaroslav Hric.

Čoraz vyhľadávanejšou kultúrno-prírodnou oddychovou zónou Háj Nicovô návštevníkov prevedú náučné chodníky a bežecké kyslíkové trate, ktoré na vrchovine vznikli v minulom roku. Náučný chodník Vojenská história dokumentuje boje o Liptovský Mikuláš počas druhej svetovej vojny a vedie k pietnemu areálu s pamätníkmi a vojnovým cintorínom. Náučný chodník Príroda a krajina okolo nás je zameraný na ochranu a zaujímavosti prírody lokality. „K jeho atraktivitám patria schody času, hmyzí domček, storočný topoľ čierny či detské ihrisko. Bežecké kyslíkové trasy liptovskomikulášskych olympionikov Petry Vlhovej a Michala Martikána sú ideálne pre beh, nordic walking či pešiu turistiku. Sú doplnené o cvičiace prvky a tipy pre športovcov. Nielen domáci obyvatelia, ale aj návštevníci nášho mesta sú očarení výhľadmi z vrcholu Hája, ktorý je najlepším vyhliadkovým ľahko dostupným bodom Liptova,“ priblížila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. O všetkých možnostiach, ktoré lesopark poskytuje, bude informovať nový informačný leták. K dispozícii bude v informačnom centre na Námestí mieru.

Pre rodiny s deťmi je na leto pripravený program Dobrodružstvá s Mikulášom. Podujatie pozýva za zábavným poznaním, dobrodružstvom aj športom. Deti sprevádza hravý sprievodca a vybrať si môžu aj zo suvenírov s veselými postavičkami Mikulášov. Takto môžu aj deti z Liptovského Mikuláša spoznať svoje mesto inak.

Zdroj: Teraz.sk, spravodajský portál tlačovej agentúry TASR

   Tlač    Pošli



nasledujúci článok >>
Letná sezóna v Liptovskom Mikuláši ponúka oddych aj zábavu
<< predchádzajúci článok
Európske burzy sa výrazne posilnili, Dax vzrástol o 2,03 %