Koniec výroby elektriny z uhlia na Hornej Nitre sa blíži
18.6.2019 16:16

Koniec výroby elektriny z uhlia na Hornej Nitre sa blíži

Dotácie pre bane skončia Zdroj: David Ištok/Aktuality.sk
Uložiť článok
Slovensko podporí uhlíkovú neutralitu do roku 2050, vyplýva to z dnešného spoločného vyhlásenia prezidentky Zuznany Čaputovej a premiéra krajiny Petra Pellegriniho.

Slovensko končí s výrobou elektriny z uhlia a prijalo prísnejšie klimatické záväzky. Podľa spoločného vyhlásenia prezidentky Zuzany Čaputovej a premiéra Petra Pellegriniho Slovensko po roku 2023 ukončí ťažbu a spaľovanie uhlia a pridá sa sa ku krajinám, ktoré podporujú uhlíkovú neutralitu do roku 2050.

Organizácie Greenpeace Slovensko a Priatelia Zeme - CEPA toto rozhodnutie vítajú a považujú ho za prelomové.

Je teraz na premiérovi Pellegrinim a vláde SR, či tieto záväzky dodrží.

Podľa environmentálnych mimovládok tak môže urobiť hneď tento týždeň - 20. - 21. júna - kedy zasadá Európska rada. Práve vtedy by sa malo Slovensko prihlásiť k cieľu dosiahnutia uhlíkovej neutrality do roku 2050.

Staňte sa členom komunity, ktorá bojuje proti korupcii a klientelizmu. Podporte slobodnú žurnalistiku na Aktuality.sk a hrajte o dva lístky na Pohodu 2019.

Slovensko môže byť prvé vo V4

„Ak pán premiér dodrží slovo, potom sa Slovensko stane prvou krajinou V4, ktorá sa rozhodla skoncovať s výrobou elektriny z uhlia. Zároveň sa tak pridá k 21 štátom EÚ, ktoré požadujú dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050. Toto je prelomová správa pre Slovensko. Je to prvý krok k tomu, aby sme zachovali rozmanitú a obývateľnú krajinu a dôstojný život pre súčasné a budúce generácie,” uviedol kampanier Greenpeace Slovensko Radek Kubala.

Vyhlásenie pani prezidentky a pána premiéra ocenil aj Juraj Melichár z organizácie Priatelia Zeme-CEPA: „Je skvelé, že sa Slovensko pridalo k 21 krajinám, ktoré berú varovania vedcov vážne. Jasný klimatický cieľ nám tak môže pomôcť vytvoriť regióny, ktoré nie sú závislé od dovozu fosílnych palív zo zahraničia. Máme príležitosť ušetriť peniaze za energie zateplením budov či využívaním miestnych udržateľných obnoviteľných zdrojov energie na vlastnú spotrebu.“

K dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050 sa spolu so Slovenskom prihlásilo už 21 krajín EÚ.

Na začiatku tohto týždňa sa pridalo aj Nemecko, Taliansko a Slovinsko. Cieľom týchto štátov je vypúšťať toľko emisií skleníkových plynov v roku 2050, koľko sú štáty schopné absorbovať. 

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.