Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Odborník radí: Ktoré veci si na aute pred dovolenkou skontrolovať a ako sa vyhnúť zápcham v Chorvátsku?
Zdielať na

Odborník radí: Ktoré veci si na aute pred dovolenkou skontrolovať a ako sa vyhnúť zápcham v Chorvátsku?

BRATISLAVA / Čas dovoleniek je už v podstate tu. Naplno sa to rozbehne už o pár dní, takže zostáva ešte nejaký čas na prípravu. Zíde sa to najmä vtedy, ak vyrážame na dovolenku autom. Na čo všetko myslieť, a na čo nezabudnúť, poradí dopravný konzultant Maroš Palesch.

Keď sa chystáme na dlhú cestu je potrebné sa poriadne pripraviť. V autách treba skontrolovať niekoľko vecí, aby nás na ceste nezradilo. Pri dôkladnej kontrole sa treba sústrediť na brzdy, pneumatiky, tlak v pneumatikách. Je totiž rozdiel keď je auto plne naložené, a keď s ním jazdíme len do práce. Skontrolovať ale treba aj úplne iné veci. "Náplne, filter, od ktorého závisí aj klimatizácia, vzduchový filter, aby to auto dýchalo pri záťaži a olejový filter. Treba doplniť všetko, čo má byť. Ak klimatizáciu niekto používa len raz za čas, treba ju tiež skontrolovať," vyjadril sa dopravný konzultant Maroš Palesch. 

Do klimatizácii existujú aj rôzne spreje. Sú ale skutočne účinné? "Sprej pomôže v niečom, pomôže v potrubí. Je tam tá expanzná nádoba, kde tie baktérie kumulujú, takže treba to dať celé prečistiť. Sú také ionizačné súpravy, ktoré prefúkajú celú kabínu kompletne, to už sú na to odborníci, ktorí majú na to svoje zariadenia," vysvetlil Palesch. 

Dá sa vyhnúť zápcham v Chorvátsku?

Chorvátsko je obľúbená destinácia Slovákov. Cestou ale zažívajú zápchy, ktoré trvajú hodiny. Dá sa im vôbec vyhnúť. "Majú tam mýtny systém, niektorí už vedia, že sa dá mýtna jednotka vybaviť. Tak ušetria veľa času, pretože mnohí jazdia za hotové, zhruba si musíme pripraviť, ak ideme na Makarsku 50 eur tam a naspäť. Ak si ale kúpite ENC OBU jednotku, pre osobné autá do 5 sedadiel alebo pre mikrobusy, jednoducho ušetríte čas. Vy si tú OBU jednotku nakŕmite ešte doma, a potom len prechádzate. Viete to urobiť cez portál chorvátskeho autoklubu," prezradil. Avšak pozor, ak si niekto myslí, že má túto jednotku a požičia ju kamarátovi, ktorý má väčšie auto, je to problém. 

Ak ale idete cez Slovinsko, tak tam vám na A2 od Macelju hraničného priechodu po Záhreb neplatí žiadna istrijská karta ani nič. Musíte zaplatiť. 

Ako je to s pokutami?

Podľa dopravného konzultanta je možnosť jasná - nevyjednávajme. Treba dodržiavať predpisy, či ideme cez Rakúsko alebo Maďarsko. Policajt vás nemá dôvod zastaviť ani v tej letnej sezóne. Ak ale dôjde k tomu, že ste porušili predpisy, už je problém "V Maďarsku sa môžete dostať ešte aj za mreže. Hovorí sa, že Maďari sú najnekompromisnejší, potom Chorváti a Rakúšania." 

Pozor na doklady 

Na cestu si je potrebné vziať všetky doklady a mať platnú STK. Najdôležitejšia je zelená karta, ktorá je jediným dokladom, ktorý akceptujú policajti v zahraničí. Je dôkazom, že máte zaplatené PZP

Na tieto doklady netreba zabudnúť:

  • Technický preukaz
  • Platnú STK
  • PZP, zelená karta
  • Vodičský preukaz
  • Občiansky preukaz

Rodičia, pozor. Pri cestovaní nesmiete zabudnúť na cestovné pasy pre deti, a to aj do Chorvátska. Doklad by ale mali mať aj zvieratá, a tiež potvrdenie od veterinára, že je v poriadku. 

Polícia upozorňuje na potrebné vybavenie dokladov pre deti. Viac v reportáži TU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy