Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nástrahy leta. Ako sa najlepšie pripraviť na slnko a vyvarovať sa spáleniu?
Zdielať na

Nástrahy leta. Ako sa najlepšie pripraviť na slnko a vyvarovať sa spáleniu?

BRATISLAVA / Letné radovánky prinášajú aj isté riziká. Číhajú na kúpaliskách, či iných vodných plochách, ale aj všade tam, kde na náš praží slnko.

"V lete môžeme o nebezpečí hovoriť v prípade spálenia, reakcií tela na rôzne prípravky, ktoré si na telo aplikujeme, akútnych bakteriálnych infekcií či plesní," vymenoval dermatovenerológ Juraj Hegyi. Na slnko sa pripraviť dopredu dá. "Veľa ľudí preferuje betakarotén, chodí do solária. Nie som zástancom ani jedného. Jediné, čo by som doporučil, je mať kúpený kvalitný ochranný krém - minerálny filter s 50 UV faktorom," povedal doktor. 

Hegyi vysvetľuje aj to, čo znamená faktor v prípade opaľovacích krémov. "Ochranný faktor znamená, koľkokrát násobne môžeme byť na slnku dlhšie ako bez neho. To znamená, že ak sa niekomu objaví začervenanie za dve minúty od vyjdenia na slnko, tak UV 50 znamená, že sa objaví o dvakrát 50 minút."

Treba ale dodať, že toto platí, ak má krém neprehliadnu vrstvu. Keď ho rozotrieme, znižujeme dobu. "Pozor treba dať aj na vodeodolné prípravky. Neznamená to rezistenciu. Existujú len čiastočne odolné. Používame aj uteráky. Ja odporúčam natierať sa každé dve, tri hodiny," dodáva dermatovenerológ. 

Doba prináša aj novinky. Jednou z nich sú bio krémy. "Ľudia v tomto prípade zabúdajú na fitofoto reakcie. Je to kombinácia rastliny a slnka. Tá koža sa stane ešte citlivejšou na slnko pri kontakte s určitými bylinami. Môžu sa potom vyskytnúť popáleniny aj druhého stupňa," vysvetľuje doktor. JEdným dychom ale dodáva, že on sám by dal od takýchto prípravkov ruky preč. 

Ďalšou kapitolou je starostlivosť o kožu po opaľovaní. "Najdôležitejšia je hydratácia. To znamená zavodniť kvalitným hydratačným krémom," uviedol Hegyi. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy