Z Česka sa k nám dostalo mäso so salmonelou
18.6.2019 14:13
akt. 21.04.2020 05:13

Z Česka sa k nám dostalo mäso so salmonelou

Kuracie mäso – ilustračné foto Zdroj: TASR/Michal Svítok
Uložiť článok
Kuracinu so salmonelou zrejme už ľudia kúpili.

Aktualizované 19. 6. 2019 o 14:55

V sklade obchodného reťazca Kaufland v Ilave prevzali zásielku hydinového mäsa. Českí kontrolóri v ňom následne našli salmonelu. Informovali o tom Hospodárske noviny . Podľa údajov v európskom systéme rýchleho varovania RASF išlo o mäso poľského pôvodu.

„Išlo o čerstvé mäso. Kým odobrali vzorku a vyšetrili ju, ubehlo približne päť dní, a tak ľudia mäso zjedli alebo sa vypredalo,“ citujú Hospodárske noviny šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozefa Bíreša.

Staňte sa členom komunity, ktorá bojuje proti korupcii a klientelizmu. Podporte slobodnú žurnalistiku na Aktuality.sk a hrajte o dva lístky na Pohodu 2019.

Hovorkyňa Kauflandu Lucia Langová novinám povedala, že „slovenské kontrolné orgány nevydali v tejto súvislosti žiadnu oficiálnu informáciu, preto sme presvedčení, že vo vzťahu k spotrebiteľovi ide o čisto informatívne upozornenie“.

Vzorky boli odobraté od českého chovateľa dňa 29. 5. 2019 a správa od českých kontrolných orgánov bola uverejnená v systéme RASF až 14. 6. 2019.

„Zákazníci môžu dané produkty vrátiť v ktorejkoľvek predajni Kaufland a nimi zaplatená čiastka im bude vrátená naspäť. Ide o kuracie produkty so šaržou 30. 5. 2019 a s dobou spotreby do 4. 6. 2019 od českého dodávateľa DIEMA, s.r.o. Hydina bola chovaná a zabitá v Českej republike. Za nepríjemnosti sa našim zákazníkom ospravedlňujeme,“ hovorkyňa.

Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.