Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Terénne preteky skončili nešťastím. Mladý jazdec nezvládol terén a niekoľkokrát sa prevrátil
Zdielať na

Terénne preteky skončili nešťastím. Mladý jazdec nezvládol terén a niekoľkokrát sa prevrátil

Jeden z pretekárov trať nezvládol a niekoľkokrát sa prevrátil

NIŽNÁ / 90 najlepších šoférov amatérov terénnych aut zo 4 krajín sa predvádzalo na off-road pretekoch na Orave v Nižnej. Súťažilo sa už od piatku. Najstrmší úsek išiel posledný deň preteku pokoriť mladý 24-ročný vodič z okresu Púchov. Strminu však nevyšiel a niekoľkokrát sa s vozidlom prevrátil dolu kopcom. Ťažko zraneného musel previesť vrtuľník. Po tomto zážitku výjazd stopli a iné vozidlá už týmto úsekom neprechádzali. Jazdci na tieto preteky idú vždy na vlastné riziko.

​Asi tisícka divákov sa prišla pozrieť na adrenalínový off road terénny pretek v Nižnej. Jeden z pretekárov ale trať nezvládol. Mladý pretekár mal prejsť úsek dráhy so strmým stúpaním, no to sa mu nepodarilo. Stratil kontrolu nad terénnym automobilom a dolu kopcom sa niekoľkokrát prevrátil. 

"Obec vychádza v ústrety usporiadateľom, to podujatie má stúpajúcu tendenciu je obľúbené," vysvetľuje starosta Nižnej Jaroslav Rosina. "Trať bola štandartne urobená ako aj po minulé roky, dokonca tento súťažiaci minulý rok tento výjazd skúšal, tento rok mu to však nevyšlo," povedal predseda pretekov Orava Offroad Peter Mičuda. 

Do nemocnice previezol pretekára vrtuľník 

Na pomoc mu hneď utekali organizátori aj diváci. O chvíľu prišli aj zdravotníci. "Mali sme to tak dobre zorganizované, že záchranár bol pri ňom do 30 sekúnd," dodal Mičuda. Ťažko zraneného prevážali do nemocnice vrtuľníkom. "Pádom utrpel poranenia hlavy, hrudníka, hornej končatiny a chrbtice," informovala o stave pretekára hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby ATE Zuzana Hopjaková. 

Na takéto preteky sú terénne autá dobre prispôsobené

"Tieto vozidlá sú prispôsobené na kotrmelce, majú orámované. Tento šofér mal to auto tak dobre urobené, že aj po tých pádoch ostalo poškodené minimálne," priblížil Peter Mičuda. Organizátori počítajú aj s tým, že môžu nastať takéto úrazy. "Každý súťažiaci ide na vlastné riziko, podpisujú to aj v čestnom prehlásení. Komunikujem s jeho matkou, dokonca nás aj pozdravuje, pýtal sa, či to vyhral. Dokonca to aj vyhral," potvrdil Mičuda. 

Šťastie v nešťastí! Na idúce auto pred Malužinou spadli dva hrubé stromy. Viac v reportáži TV JOJ: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy