REPORTÁŽ: Ivan Jakeš nám okrem iného prezradil aj to, v čom spočíva príprava na Rally Dakar

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 16:52 • 2 min
REPORTÁŽ: Ivan Jakeš nám okrem iného prezradil aj to, v čom spočíva príprava na Rally Dakar

BRATISLAVA - Ivan Jakeš je slovenský motocyklový pretekár. Jeho kariéra je spätá so svetoznámou púštnou Rally Dakar. V detstve sa však venoval najprv cyklotrialu, no ako 15-ročný sa rozhodol pre motocykle. Zúčastnil sa mnohých známych pretekov. Spomenúť by sme mohli napríklad Majstrovstvá v motokrose či endure.

slovakia

left justify in out

Najviac sa mu však podarilo zviditeľniť na Rally Dakar. Tohto roku to bola už jeho dvanásta účasť na týchto svetoznámych púštnych pretekoch. Prvý závod púštnej rally absolvoval v roku 2007, kedy sa Dakar ešte jazdilo na africkom kontinente. Pre poruchu motorky však musel v 6. etape závod ukončiť. V nasledujúcom roku sa museli preteky v Mauritánii prerušiť z bezpečnostných dôvodov. O život prišli počas Štedrého dňa v decembri 2007 štyria francúzski turisti. Nevedelo sa, či sa vôbec ešte niekedy preteky budú konať. Vedenie sa však rozhodlo celé podujatie premiestniť. 

 

img

 

Od roku 2009 sa už teda jazdilo v Južnej Amerike po novej trase. A práve na tomto mieste si Ivan Jakeš v roku 2013 vyjazdil zatiaľ svoje najlepšie umiestnenie. Zo všetkých motocyklových jazdcov, ktorým sa podarilo závod vôbec dokončiť, figuroval na fantastickej 4. priečke. O rok neskôr len potvrdil svoje kvality, keď skončil na konečnom 11. mieste ako najlepší jazdec nad 40 rokov.

 

img

 

V roku 2015 však prišlo k zmene, pretože presedlal na novú motorku KTM Rally Replica 450 za Jakeš Dakar Team. Rally sa mu podarilo dokončiť na celkovom 8. meste. Navyše vyhral v tomto roku aj 2 etapy, čo sa dovtedy podarilo len jedinému Slovákovi, a to Jaroslavovi Katriňákovi.

 

img

 

Nasledujúce tri podujatia (2016-2019) bohužiaľ pre zranenia nemohol dokončiť. V roku 2016 v 5. etape spadol a zranil si členok aj koleno, o rok neskôr musel odstúpiť kvôli zlomenej ruke a tohto roku v januári jeho odstúpenie zavinili viaceré pády a technické problémy.

 

 

Prostredie Rally Dakar sa ale opäť mení. Tentoraz sa podujatie sťahuje do Saudskej Arábie. Čo si o tom myslí náš motocyklový jazdec Ivan Jakeš?

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies