Meno Jána Kuciaka pridali na pamätník v USA

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 07:39 • 2 min
Meno Jána Kuciaka pridali na pamätník v USA

WASHINGTON - V roku 2018 bolo na svete zabitých 22 novinárov, medzi ktorými figuruje aj slovenský investigatívny žurnalista Ján Kuciak. Jeho meno včera vyryli do pamätníka vo Washingtone.

slovakia

left justify in out

Pamätník žurnalistov sa nachádza v múzeu nazvanom Newseum, ktoré stojí na washingtonskej ulici Pennsylvania Avenue 555. Múzeum na svojom webe uvádza, že vzdáva poctu Jánovi Kuciakovi, novinárovi zo Slovenska z portálu Aktuality.sk. Ján Kuciak bol zavraždený vo februári 2018 vo vlastnom dome vo Veľkej Mači, kde spolu s ním popravili aj jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú.

 

img

 

Ochrancovia práv médií počas slávnostnej ceremónie hovorili aj tom, že v spoločnosti je sloboda slova čoraz viac ohrozovaná, čo je mimoriadne negatívny jav. "Pamätník a toto každoročné podujatie na počesť zabitých novinárov nám všetkým každý deň pripomína, že svet je pre tých, ktorí zhromažďujú a zverejňujú informácie, čoraz nebezpečnejším miestom," povedal Gene Policinski, šéf inštitútu Fórum slobody. Novinári riskujú svoj život nielen publikovaním kontroverzných či utajovaných informácií, ale aj prácou v teréne, napríklad vo vojnových oblastiach alebo v miestach, kde sú živelné pohromy či teroristické útoky.

 

img

 

Medzi menami, ktoré na pamätník pridali, je tiež Džamál Chášukdží, saudskoarabský novinár zavraždený na konzuláte v Turecku, ktorého vražda rovnako doposiaľ nie je objasnená. Novinár Fred Hiatt z denníka Washington Post, kam prispieval aj Chášukdží, zdôraznil potrebu dospieť k spravodlivému koncu v prípade tohto strašného zločinu. "Ak prejde jeho vražda páchateľom bez trestu, potom nie je v bezpečí žiaden novinár," vyhlásil Hiatt na ceremónii. "Ak môže byť zločin spáchaný v priestoroch diplomatickej misie..., potom nie je bezpečné žiadne miesto," dodal.

 

Na pamätníku je momentálne 2344 mien novinárov, ktorí kvôli svojej práci prišli o život od roku 1837. Zďaleka to však nie je konečné číslo, ide len o malú časť odvážnych ľudí, ktorí sa obetovali preto, aby nás informovali. Podľa dostupných údajov bolo len v priebehu minulého roka zabitých 54 novinárov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies