Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.06.2019 07:05

V Berlíne otvorili dvojvýstavu o Štefánikovi


Snímka: (tasr)


Dvojvýstavu "Štefánik, človek legenda" a "Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze" otvorili vo štvrtok pri príležitosti 100. výročia tragického úmrtia generála M. R. Štefánika v Slovenskom inštitúte v Berlíne.


Výstava s názvom Štefánik, človek legenda ponúka podľa slov riaditeľa Slovenského inštitútu v Berlíne Iva Hanuša pohľad na Štefánika "ako človeka, diplomata, generála — teda vo všetkých pozíciách v ktorých pôsobil". Na tejto expozícii si návštevníci môžu prezrieť nielen fotografie, ale aj "artefakty" z jeho života.       

Výstava fotografií Zdenka Dzurjanina s názvom Milan Rastislav Štefánik: Slovenská legenda v kameni a bronze, predstavuje sochy, busty a pamätné miesta venované Štefánikovi.

Ako uviedol Pavol Demeš, ktorý je kurátorom výstavy, ide nielen o pripomienku výročia Štefánikovej tragickej smrti, ale "prostredníctvom osudu tejto výnimočnej postavy sa dajú veľmi dobre priblížiť aj dejinné súvislosti vzniku Československa".       

"Zaujímavosťou je, že je tam aj busta, ktorá ukazuje Štefánika bez čiapky, a to je rarita, pretože takých fotiek nie je veľa — možno je dokonca jediná," dodal na margo tejto expozície Hanuš.       

Fotografie Zdenka Dzurjanina by mali byť následne v pondelok vystavené aj na slovenskom veľvyslanectve v Ríme.       

Na podujatí na pôde veľvyslanectva SR v hlavnom meste Nemecka sa konala tiež prezentácia knihy 25 rokov slovensko-nemeckých vzťahov (2018) za účasti jej autorov Pavla Demeša, Jörga Forbriga, Kaia-Olafa Langa a Tomáša Strážaya.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2017
V obci Košariská si opäť pripomenú narodenie gen. M. R. Štefánika
Jednu z najvýznamnejších slovenských osobností si v piatok 21. júla 2017 uctia v obci Košariská položením vencov pred jeho rodným domom.
viac
07.06.2018
V Trenčianskych kasárňach si aj po storočí pripomínajú udalosti Kragujevackej vz
V piatok 8. júna 2018 uplynie presne sto rokov od popravenia 44 vojakov náhradného 71. Trenčianskeho pluku v srbskom meste Kragujevac. Do Trenčianskych kasární si prišlo, deň pred týmto výročím, obete krvavo potlačenej vzbury uctiť viacero významných hostí, seniori i študenti.
viac
02.07.2018
Výstava k 100. výročiu vzniku ČSR porovnáva storočnú Bratislavu s dnešnou
Bratislavčania či turisti si môžu od nedele na Hviezdoslavovom námestí porovnať, ako vyzerala Bratislava pred 100 rokmi za prvej republiky a aká je dnes.
viac
17.04.2019
100 rokov štátnej ochrany prírody na Slovensku
V roku 2019 si pripomíname jubilejné 100. výročie štátnej ochrany prírody na Slovensku. Sériu osláv odštartoval štátny tajomník ministerstva životného prostredia Boris Susko a generálny riaditeľ Štátnej ochrany prírody Martin Lakanda zasadením prvého zo 100 stromov – duba zimného v Hriňovej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %