Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Levoču už mesiace trápi zápach z miestnych polí. Smrad vyhnal obyvateľov až do ulíc
Zdielať na

Levoču už mesiace trápi zápach z miestnych polí. Smrad vyhnal obyvateľov až do ulíc

LEVOČA / Obyvatelia mesta zapísaného na zozname UNESCO sú zúfalí. Hanbia sa aj pred návštevníkmi tohto historického mesta. Smrad sa podľa miestnych šíri z polí, na ktorých hnojí firma levočského podnikateľa, no nevedia, čo presne ho spôsobuje. Majiteľ firmy tvrdí, že všetko zverejnil a jeho bio-hnojivo vraj už upravili tak, aby nezapáchalo. Lenže dnes ráno Levočania opäť zatvárali okná.

So symbolickou bielou paňou sa desiatky Levočanov vybrali do mesta na nedeľný protest. So sloganom dosť bolo smradu sa postavili proti aktivitám firmy, ktorá hnojí poľnohospodárske pozemky v okolí mesta. Miestni protestovali a stále spisujú petíciu. Medzi Levočanmi si urobili aj anketu, ktorej sa zúčastnilo 1000 ľudí. Až 85 percent z nich potvrdilo, že ich zápach obmedzuje v každodenných aktivitách.

"Nedá sa vyvetrať, nedá sa vyvešať prádlo, vonku sa nedá posedieť," tvrdí obyvateľka mesta. Dnes ráno po proteste sa na sociálnej sieti na stránke Za čistý vzduch v Levoči začali šíriť opäť komentáre o zápachu. Ten sa zas mal šíriť Levočou na všetky strany. Okná zatvárali aj v jednej zo základných škôl. Napriek tomu, že bolo dusno. "Kým tu boli štátne majetky, tak bolo cítiť, ale to nebol taký štipľavý zápach ako je teraz," myslí si riaditeľka ZŠ Viera Adamkovičová. 

Majiteľ firmy sa bráni, že ide podľa neho o bezpečné certifikované hnojivo

V nedávnej minulosti vraj už urobili opatrenia na to, aby minimalizovali zápach. Podľa neho je všetko v poriadku a používa bezpečné hnojivo. "Je certifikované, je v zozname certifikovaných výrobkov. U výrobcu sa to vyrába 15-20 rokov a nikto s tým nemal žiadny problém. Dva mesiace už tam nie je cítiť nič, to je proste len štvavá kampaň," argumentuje konateľ spoločnosti Peter Kováč. 

"Pán Kováč je asi jediný s jeho rodinou, ktorí tento smrad necítia, tak sa asi poskladáme a kúpime im nejaké spreje do nosa," hovorí členka petičného výboru Ivana Kellnerová. "My by sme aj chceli prijať v meste všeobecne záväzné nariadenie, ale v Slovenskej republike nemá zákonnú úpravu na meranie smradu," tvrdí primátor Levoče Miroslav Vilkovský. 

V pondelok sa pre situáciu v Levoči, ktorá je zapísaná v UNESCO a ktorú dennodenne navštevujú autobusy plné turistov, malo na ministerstve pôdohospodárstva konať aj pracovné stretnutie. Na hnojivo pri Levoči si už v minulosti posvietil aj Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky. Nič nezistili. Zápachom sa ale nik nezaoberal."Predmetný zápach je sprievodným znakom všetkých hospodárskych hnojív a zákon ho nerieši, čo znamená, že kompetencia ochrany ovzdušia nespadá pod kontrolu štátneho dozoru nad hnojením, ktorým je ÚKSÚP," informuje vo svojom stanovisku ÚKSÚP. 

Hluk a smrad trápil obyvateľov obce. Majiteľovi chovu teraz záhadne uhynulo 12 ošípaných. Viac vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy