Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Päťročný Maximilián hrdina. Prababke zavolal pomoc
Zdielať na

Päťročný Maximilián hrdina. Prababke zavolal pomoc

BREZNO / Silná prietrž mračien sa v nedeľu večer prehnala Horehroním. V Brezne vytopil inak pokojný potok prízemia viacerých domov. Silný prúd strhol aj mostík cez potok. Vo vode plávali veľké kusy dreva. Škody napáchali aj niekoľkocentimetrové krúpy. Ako hrdina sa zachoval 5-ročný Maximilián. Prababke, ktorej zatopilo dom, sám mobilom zavolal na pomoc hasičov.

Prietrž sa prehnala Breznom v nedeľu večer. Inak pár centimetrový miestny potok mal v priebehu pár minút podľa miestnych až dva metre. Silný prúd so sebou bral všetko, strhol časť brehu so stromami aj mostík. Aj prízemie domu 89-ročnej pani Kokavcovej zaliala voda.

"Boli sme pri babke, prišla klopať, že je veľa vody, bola zaliata miestnosť," hovorí vnučka Lenka. V zhone, ktorý v dome nastal, nestratil duchaprítomnosť pravnuk pani Kokavcovej, 5-ročný Maximilián. Malý chlapček našiel mobil a sám volal pomoc.

"Pršalo a trošku veľmi padali krúpy," opísal Maximillián. A tak kým domáci hľadali vedrá na vynášanie vody, Maximilián zavolal priamo na hasičskú stanicu do Brezna a opísal, čo sa stalo. Hasiči pomáhali nielen pani Kokavcovej, pomoc potrebovalo viacero majiteľov susedných domov, kde to vyzeralo podobne.

"Padlo veľa vody v krátkom čase, ľudia si svojpomocne čistili a my sme odpratali sutiny a drevo," opísal hasič Miroslav Gašperan. 

V kraji mali pre počasie hasiči 16 zásahov. Tam, kde sa nedostala voda z vyliateho potoka, napáchali škody niekoľko centimetrové krúpy. Tie pokryli dvory aj záhrady. Domáci už teraz hovoria o veľkých škodách na úrode. 

V Ružomberku majú tiež problém s vysokou vodou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy