Sebastian Kurz poprel pravosť mailov, ktoré ho spájajú s kauzou Ibiza

NETKY.SK • 17 Jún 2019, 18:09 • 2 min
Sebastian Kurz poprel pravosť mailov, ktoré ho spájajú s kauzou Ibiza

VIEDEŇ - Bývalý rakúsky kancelár Sebastian Kurz v pondelok vyhlásil, že e-maily, ktoré naznačujú, že aj on mal byť zapletený do korupčného škandálu okolo videa natočeného na Ibize, sú falošné. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

V piatok zaslalo nemenované rakúske médium Kurzovi screenshoty z e-mailov z roku 2018, ktoré údajne dokumentujú jeho komunikáciu so straníckym kolegom Gernotom Blümelom.

 

Táto korešpondencia má naznačovať prepojenie Kurzovej Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) s kauzou okolo kompromitujúceho videa.

 

To zachytáva bývalého vicekancelára Heinza-Christiana Stracheho ako pred rakúskymi voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k volebnému úspechu.

 

 

Strache v súvislosti s týmto škandálom odstúpil z postov vicekancelára a predsedu pravicovo-populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ).

 

Sebastian Kurz na pondelkovej tlačovej konferencii, na ktorej vystúpil spoločne s generálnym tajomníkom strany Karlom Nehammerom, uviedol, že ide o pokus "očierniť" ÖVP a zatiahnuť ju do celého škandálu.

 

Pravosť predmetných e-mailov skúmali experti zo spoločnosti Deloitte Forensic, ktorí v nich našli viacero nezrovnalostí. Podľa denníka Die Presse išlo napríklad o IP adresu odosielateľa, ktorá podľa zistení nepatrila ÖVP ale doméne "Hosteurope.de", a tiež o chyby v dátumoch. Upozornili tiež, že e-maily boli odoslané z adresy, ktorú Kurz prestal používať v roku 2009.

Prípadom sa zaoberá rakúska prokuratúra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies