Vyberte meno pre exoplanétu

Medzinárodná astronomická únia (IAU) organizuje v rámci osláv 100. výročia svojho založenia celosvetový projekt IAU100 NameExoWorlds, ktorý dáva možnosť ktorejkoľvek krajine na svete pomenovať vybranú exoplanétu a jej materskú hviezdu.

17.06.2019 18:00
exoplanet-768x417 Foto:
Hľadá sa meno pre exoplanétu.
debata

Už viac ako 70 krajín, medzi ktoré patrí aj Slovensko, pripravilo národné kampane umožňujúce širokej verejnosti navrhnúť a potom hlasovať za vybrané pomenovania. Cieľom tejto iniciatívy je tiež vytvoriť príležitosť zamyslieť sa nad tým, aké je naše miesto vo vesmíre a ako by mohla byť Zem vnímaná civilizáciou na inej planéte.

V posledných rokoch astronómovia objavili tisíce planét a planetárnych systémov obiehajúcich okolo blízkych hviezd. Niektoré sú malé a skalnaté ako Zem, zatiaľ čo iné sú plynné obry ako Jupiter. Je veľmi pravdepodobné, že väčšina hviezd vo vesmíre by mohla mať vlastné planéty, a že niektoré z nich môžu mať fyzikálne vlastnosti podobné Zemi. Ak potom uvážime koľko je hviezd, ktoré môžu obiehať planéty, spolu s prítomnosťou prebiotických zlúčenín všade vo vesmíre, zdá sa, že existencia mimozemského života je celkom pravdepodobná.

IAU je jedinou medzinárodne uznávanou organizáciou, ktorá je zodpovedná za prideľovanie oficiálnych označení vesmírnym telesám a útvarom na ich povrchu. Teraz, keď oslavuje prvých 100 rokov podpory medzinárodnej spolupráce prostredníctvom celoročného projektu IAU100, chce prispieť k súdržnosti všetkých ľudí na Zemi výrazným symbolom globálnej identity. Výsledkom predchádzajúcej súťaže NameExoWorlds, ktorá sa konala v roku 2015, bolo pomenovanie 19 exoplanét. V rámci tohtoročného projektu IAU100 NameExoWorlds IAU ponúka každej krajine na svete možnosť pomenovať jeden vybraný planetárny systém, ktorý pozostáva z exoplanéty a jej materskej hviezdy.

Po starostlivom výbere rozsiahleho zoznamu dobre študovaných a potvrdených exoplanét, ako aj ich materských hviezd, riadiaci výbor IAU100 NameExoWorlds pridelil každej krajine jeden systém hviezdy a jej planéty, pričom zohľadnil prípadný vzťah tohto systému s danou krajinou a viditeľnosť materskej hviezdy z tejto krajiny. Všetky materské hviezdy sú zároveň dostatočne jasné na to, aby ich bolo možné pozorovať aj malými ďalekohľadmi.

V každej zúčastnenej krajine národný koordinátor pre vzdelávacie aktivity (IAU NOC) vytvoril organizačný výbor, ktorý má za úlohu pripraviť a realizovať súťaž na národnej úrovni. Tento výbor je podľa metodiky a usmernení ustanovených riadiacim výborom IAU100 Name ExoWorlds zodpovedný za propagáciu projektu, vytvorenie adekvátneho hlasovacieho systému a zabezpečenie podmienok účasti verejnosti v danej krajine. Národné súťaže prebiehajú od júna do novembra 2019 a po záverečnom potvrdení riadiacim výborom IAU100 NameExoWorlds budú celkové výsledky vyhlásené v decembri 2019. Víťazné mená budú používané spoločne s existujúcim vedeckým označením, s náležitým uznaním osobám, ktoré ich navrhli.

Do projektu IAU100 NameExoWorlds sa zapája aj Slovensko. „Po prvý krát v histórií dostáva Slovensko možnosť pomenovať exoplanétu a jej materskú hviezdu. Je to úžasná príležitosť na chvíľu sa zastaviť pod hviezdnou oblohou a zamyslieť sa nad tým, aké je naše miesto vo vesmíre a kam chce ľudstvo ďalej kráčať,“ poznamenal Rudolf Gális, národný koordinátor pre vzdelávacie aktivity IAU na Slovensku z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. „Zároveň je to skvelá možnosť predstaviť krásy a záhady vesmíru širokej verejnosti a tiež zvýšiť záujem mladých ľudí o vedu a aktívne spoznávanie sveta, v ktorom žijú.“

Riadiaci výbor IAU100 NameExoWorlds pre našu krajinu vybral exoplanétu s označením HAT-P-5, ktorá obieha okolo hviezdy podobnej nášmu Slnku nachádzajúcej sa vo vzdialenosti 990 svetelných rokov. Ide o planétu, ktorá sa podobá na Jupiter, je len o 6% ťažšia, obehne však okolo svojej hviezdy za 2,8 dňa. Keďže slovenská exoplanéta a jej materská hviezda sa premietajú do súhvezdia Lýra, neďaleko najjasnejšej hviezdy severnej hviezdnej oblohy Vega, z nášho územia budú pozorovateľné počas celého leta. „Pri pozorovaní tohto systému i ďalších krás nočnej oblohy nezabudnite, že slovenská exoplanéta a jej materská hviezda čakajú na svoje mená. Zapojte sa do súťaže a možno práve váš návrh bude víťazný a stanete sa tak prvou Slovenkou alebo Slovákom, ktorí pomenovali cudziu planétu,“ dodal Jaroslav Merc, predseda organizačného výboru projektu IAU100 NameExoWorlds na Slovensku z Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach.

debata chyba
Viac na túto tému: #hviezda #súťaž #astronómia #exoplanéta