Danko: Nemám problém s ďalšou voľbou. Ale je tu ešte koaličná dohoda

    0
    Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Nemám problém s tým, aby SNS dovolila potrebný počet. Ale rešpektujem aj koaličnú dohodu,” skonštatoval Danko s tým, že tému ešte v koalícii úplne neuzavreli a Koaličná rada sa podľa jeho slov v tejto súvislosti ešte raz stretne. Dodal, že o tejto téme sa chce rozprávať aj s novou prezidentkou.

    Podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica by mala prezidentka Zuzana Čaputová vymenovať z doteraz zvolených kandidátov na sudcov ÚS SR troch. “Pokiaľ to neurobí, nemáme dôvod voliť,” avizoval po pondelkovej Koaličnej rade s tým, že v opačnom prípade by podľa jeho slov vzniklo riziko rôznych žalôb na princípe diskriminácie, čo by mohlo spôsobiť ťažkosti na Ústavnom súde. Fico nepredpokladá, že by pristúpili k voľbe kandidátov na štvrtkovej (20. 6.) schôdzi.

    Prezidentka Čaputová v rozhovore pre TASR avizovala, že bude postupovať podľa Ústavy SR. “Počkám, kým si parlament splní svoju povinnosť a navolí dostatočný počet kandidátov,” povedala.

    Poslanci budú chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR vyberať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Voľba sa má konať vo štvrtok 20. júna. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále však nezvolili dostatočný počet, čiže 18 kandidátov, spolu ich zvolili zatiaľ 12.

    Na Ústavnom súde SR sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Z celkového počtu 13 sudcov je aktuálne obsadených sedem miest. Predsedom ÚS je Ivan Fiačan.

     

    - Reklama -