Aktuálne 17. jún 2019

Fico: Prezidentka by mala vymenovať 3 sudcov ÚS, inak nemáme dôvod voliť nových

TASR
TASR
Andrej Danko je za voľbu ďalších kandidátov na ústavných sudcov, prezidentka Čaputová sa vyjadrí v utorok.
Andrej Danko je za voľbu ďalších kandidátov na ústavných sudcov, prezidentka Čaputová sa vyjadrí v utorok.
TASR

TASR

Fico: Prezidentka by mala vymenovať 3 sudcov ÚS, inak nemáme dôvod voliť nových
Robert Fico. TASR/Michal Svítok

Prezidentka Zuzana Čaputová by mala podľa šéfa Smeru Roberta Fica vymenovať z doteraz zvolených kandidátov na ústavných sudcov troch. "Pokiaľ to neurobí, nemáme dôvod voliť," avizoval po pondelkovej Koaličnej rade Fico.

"V opačnom prípade by sme vytvárali riziko rôznych žalôb na princípe diskriminácie, čo by mohlo spôsobiť obrovské ťažkosti na Ústavnom súde," skonštatoval Fico s tým, že preto nepredpokladá, že by pristúpili k voľbe kandidátov na štvrtkovej schôdzi.

Dodal, že od prezidentky očakávajú, že bude vyberať z tých kandidátov, ktorých už poslanci Národnej rady SR zvolili. V opačnom prípade vidí priestor na viaceré žaloby.

Poznamenal, že Ústavný súd skonštatoval, že zo strany predchádzajúceho prezidenta Andreja Kisku došlo k porušeniu ústavných práv konkrétnych kandidátov. Dodal, že verí, že dohoda z Koaličnej rady bude dodržaná aj v pléne.

Danko by volil

Predseda SNS Andrej Danko, naopak, je za to, aby parlament zvolil ďalších kandidátov na sudcov Ústavného súdu. O situácii chce hovoriť aj na utorkovom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Po Koaličnej rade dodal, že nemá problém s tým, aby parlament zvolil ďalších kandidátov na ústavných sudcov, ale v koalícii sú pripravení na rôzne varianty.

"Nemám problém s tým, aby SNS dovolila potrebný počet. Ale rešpektujem aj koaličnú dohodu," skonštatoval Danko s tým, že tému ešte v koalícii úplne neuzavreli a Koaličná rada sa podľa jeho slov v tejto súvislosti ešte raz stretne. Dodal, že o tejto téme sa chce rozprávať aj s novou prezidentkou.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová sa k problematike Ústavného súdu vyjadrí až po stretnutí so šéfom parlamentu Dankom a premiérom Petrom Pellegrinim, ktoré je naplánované na utorok. 

Poslanci by mali chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu vyberať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Voľba sa má konať vo štvrtok 20. júna. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále však nezvolili dostatočný počet, čiže 18 kandidátov, spolu ich zvolili zatiaľ 12.

Na Ústavnom súde SR sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Z celkového počtu 13 sudcov je aktuálne obsadených sedem miest. 

Výbor odobril 16 mien

Dnes ústavnoprávny výbor parlamentu odobril 16 uchádzačov o post ústavného sudcu.

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu SR sú Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík sú novými uchádzačmi.

Na verejnom híringu bolo v pondelok len desať uchádzačov. Svoju neprítomnosť ospravedlnili Procházka, Pfundtner, Čechová, Duditš, Melicher a Ďuriš.

Podľa člena výboru Ondreja Dostála zo SaS už nemajú uchádzači prakticky čo povedať. "My sa ich nemáme čo nové pýtať. Tak by bolo veľmi dobré, keby sme tú ságu ukončili a zvolili zvyšných šiestich kandidátov na ústavných sudcov na najbližšej schôdzi," dodal s tým, že vo výbere vidí minimálne šiestich ľudí, ktorých si vie predstaviť ako ústavných sudcov. 

"Tých schôdzí už je naozaj dosť oproti očakávaniam. Dúfam, že to už bude posledný výber," povedal po skončení verejného híringu predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD). Myslí si, že štvrté vypočutie nie je formalitou, ocenil kultivovanú diskusiu. Najviac otázok dostávali noví uchádzači, ale diskusia podľa neho mala určite význam. Madej dúfa, že zhoda na šiestich menách sa naprieč plénom nájde. Myslí si, že by to mohlo ísť ľahšie, ako pri pôvodných 18 menách.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia