Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Ministri zhodnotili pokrok v implementácii globálnej stratégie EÚ

Na archívnej snímke minister obrany SR Peter Gajdoš. Foto: TASR Martin Baumann

Ministri už tradične zhodnotili aj spoluprácu medzi EÚ a NATO s dôrazom na aktuálne hybridné a kybernetické hrozby, ako aj na spoluprácu v oblasti posilňovania vojenskej mobility.

Brusel/Luxemburg 17. júna (TASR) - Ministri obrany a zahraničných vecí členských štátov Európskej únie v pondelok na spoločnom zasadnutí v Luxemburgu prediskutovali aktuálne výzvy v oblasti bezpečnosti a obrany. Zhodnotili tiež pokrok v doterajšej implementácii Globálnej stratégie EÚ v oblasti zahraničnej a bezpečnosti politiky.

Hovorkyňa Ministerstva obrany SR Danka Capáková spresnila, že na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci odznelo široké spektrum tém, od jednotlivých misií a operácií EÚ, až po klimatické zmeny a ich dopad na bezpečnostnú stabilitu Európy a jej bezprostredného susedstva. Na úvodnej časti zasadnutia sa zúčastnili aj ministri obrany.

"Som veľmi rád, že počas pravidelných stretnutí s rezortnými kolegami z ďalších členských štátov EÚ môžem vždy potvrdiť, že Slovenská republika je v oblasti riešenia spoločných bezpečnostných otázok aktívnym partnerom," uviedol po skončení spoločných rokovaní minister obrany SR Peter Gajdoš.

Dôkazom toho je podľa neho aj zapojenie sa Slovenska do viacerých kľúčových iniciatív v rámci jednotlivých misií a operácií EÚ, Stálej štruktúrovanej obrannej spolupráce (PESCO) či vo forme bojovej skupiny EÚ zloženej z vojakov krajín Vyšehradskej štvorky (V4), ktorá bude v pohotovosti v druhom polroku 2019. "Jej príprava je úspešným vyvrcholením predsedníctva SR vo Vyšehradskej skupine," zdôraznil Gajdoš.

Ako dodal, tieto iniciatívy predstavujú pre zúčastnené štáty príležitosť, ako posilniť svoje spôsobilosti a zároveň zefektívniť vzájomnú spoluprácu.

Šéfovia rezortov obrany a diplomacie EÚ sa počas stretnutia zhodli aj na potrebe praktickej implementácie Globálnej stratégie EÚ. Najzásadnejší pokrok nastal podľa nich práve v obrane a z pohľadu SR je dôležité, že tento proces sa začal v roku 2016, kedy Rade EÚ predsedalo Slovensko. Túto skutočnosť v pondelok v Luxemburgu ocenila aj vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová.

Ministri už tradične zhodnotili aj spoluprácu medzi EÚ a NATO s dôrazom na aktuálne hybridné a kybernetické hrozby, ako aj na spoluprácu v oblasti posilňovania vojenskej mobility. Diskusie na túto tému budú pokračovať aj počas nasledujúceho augustového zasadnutia ministrov obrany v Helsinkách, v rámci nadchádzajúceho fínskeho predsedníctva v Rade EÚ.

Spravodajca TASR Jaromír Novak