Denník N

Platby s konverziou mimo eurozóny môžu nákup výrazne predražiť

Keď pri platení mimo eurozóny dostanete otázku, či si želáte platbu s konverziou na eurá, radšej odmietnite. Táto služba môže byť predražená. A ak ste zaplatili s konverziou bez toho, aby ste s tým súhlasili, môžete sa sťažovať a žiadať peniaze späť.

Stojíte pred bankomatom v zahraničí, za vami dlhý rad, na displeji ešte vyskočí posledná otázka v cudzom jazyku: Prajete si platiť s DCC alebo v miestnej mene?

Keď bez rozmýšľania mechanicky odkliknete áno, môže vás to stáť celkom slušnú čiastku navyše. Možnosť platby s konverziou (Dynamic Currency Conversion – DCC) vás napríklad pri výbere kún za sto eur z chorvátskeho bankomatu môže vyjsť až na 109 eur.

Prečo to tak je? Kedy a ako to možno reklamovať? Číhajú podobné nástrahy aj pri platbách kartami cez web a pri bezkontaktných platbách?

Najprv základné pravidlá: 

Na čo všetko si dávať pozor pri platbe v zahraničí

  • Karta musí byť nielen platná s dostatkom dispozičných prostriedkov, ale overte si, či ste si ju v minulosti nenechali zablokovať na platby v zahraničí.
  • Je dobré mať poruke viac kariet (Visa aj MasterCard, ak je to možné), no hotovosť nikdy nevyberajte kreditkou, ale iba debetnou kartou k účtu. Na kreditke by sa automaticky zrušilo bezúročné obdobie, vyčerpané prostriedky by sa začali úročiť a úroková sadzba býva okolo 20 percent.
  • Dávajte si pozor na možnosť výberu platby s konverziou tzv. DCC (Dynamic Currency Conversion), lebo býva nevýhodnejšia ako platba v lokálnej mene (Kč, GBP, USD).
  • Platby s DCC by sa mali dať pri každej transakcii odmietnuť,  

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie