Deep Blue Something – Rozhovor

Kto by nepoznal slávnu skladbu Breakfast At Tiffany’s od známej americkej kapely z Texasu Deep Blue Something? Väčšina ľudí toto zoskupenie pozná ako kapelu jedného hitu, ktorá sa údajne rozpadla po tom, ako ich ďalšie skladby neboli dostatočne úspešné. Realita je však iná a my sme sa po informácie vybrali priamo za zdrojom do pražského Rock Café, kde kapela dňa 29.5.2019 zakončila svoju európsku tour veľmi sympatickým výkonom.

Je to už 20 rokov, čo kapela Deep Blue Something naposledy rozozvučala svoje nástroje na pódiu. Po takto dlhej dobe odmlčania sa členovia rozhodli, že je ten správny čas vrátiť sa späť. Po niekoľkých krátkych zastávkach v Európe a USA sa predstavili i v pražskom klube Rock Café so sympatickým supportom Zoe Hayter.

Koncert prebiehal vo veľmi rodinnej atmosfére. Fanúšikovia sa absolútne prepojili s kapelou a nebolo jediného, ktorý by netancoval a nespieval. Uvoľnenosť koncertu bolo poznať aj z rôznych situácií, ako napríklad keď si fanúšikovia začali vyzúvať topánky a ukladať ich pred pódium. Po absolútne dôstojnej show sa kapela pohybovala po priestore klubu, kde si členovia kamarátsky pohovorili s každým, kto mal o to záujem.

V rozhovore odpovedal gitarista a spevák Toby Pipes.

Toby, porozprávaj nám o vzniku Deep Blue Something. Ako kapela vznikla a po akých úspechoch ste túžili?

S bratom Toddom sme vždy hrali na hudobné nástroje a taktiež v rôznych kapelách. Keď sme sa presťahovali do Dentonu v Texase, povedal som mu, že by to mohlo byť to pravé miesto na založenie vlastnej kapely. Hlavne preto, že Denton mal v tej dobe veľmi prosperujúcu hudobnú scénu a našlo sa v ňom i veľa miest na hranie. Založili sme teda kapelu Leper Messiah (z piesne od Davida Bowie – Ziggy Stardust Song pozn. red.). Ale neskôr sme zistili, že Metallica má pieseň s rovnakým menom a tým pádom mali ľudia nesprávnu mienku o type hudby, ktorú sme hrali. Neskôr sme teda zmenili názov po jednej z našich inštrumentálnych piesní na Deep Blue Something.

Ako ste sa k hudbe dostali? Rozvíjali ste sa v nej už od detstva?

Obaja naši rodičia boli na vysokej škole speváci a matka bola skutočne výborná klaviristka. Takže sme mali v dome vždy hudbu. S prvými kapelami sme začali, keď nám bolo jedenásť.

Ako sa kapele Deep Blue Something darilo na začiatku? Boli ste s vývojom spokojní?

Áno, urobili sme to celkom dobre. Bolo to hlavne niečo pre našich priateľov na nočné zábavy. Pili pivá a spolu s nami spievali. Takýmto spôsobom bolo jednoduché testovať náš nový materiál. Neskôr sme začali byť populárnejší a začali sme cestovať po juhozápade USA.

Neexistuje nikto, kto by nepoznal Breakfast At tiffany’s. Porozprávaj nám o vzniku piesne. K dispozícii sú hneď dve verzie…

Todd mal jedného dňa nápad na pieseň a odprezentoval ju na gitare. Potom som si ju zahral. Myslel som si, že ľahké ju hrať už v začiatkoch a začali sme na nej pracovať na každom koncerte. Na začiatku to bola teda len ďalšia pieseň v sete. A tak sme mali prvú verziu piesne na našom prvom albume. Kvôli reklame na rozhlasovú udalosť sa dostala pieseň do éteru. Preto sme nahrali vhodnejšiu verziu s novým barytónovým gitarovým riffom. A to zafungovalo, ako malo.

Máte pocit, že niektoré vaše piesne neboli dostatočne ocenené?

Myslím, že naši prví fanúšikovia mali vždy dostatočne dobrý vzťah ku všetkým našim piesňam. Takže nie som príliš znepokojený tým, že jedna pieseň dostala väčšiu pozornosť než iné.

Prečo ste pozastavili vašu kariéru na dlhšiu dobu?

Začali sme sa zapájať do iných vecí. Todd a ja sme otvorili nahrávacie štúdio a začali sme s tvorbou a produkciou pre iné kapely. Robíme to dodnes. Takže nikdy nešlo o rozhodnutie ukončiť kapelu, len sme sa venovali niečomu inému. Tak sa to proste stalo.

Prečo ste sa rozhodli znova začať hrať ako Deep Blue Something? Porozprávaj nám, ako sa to stalo.

Chcel som nahrať pieseň No Worries, ktorú sme vždy hrávali v našom sete, ale nikdy nedostali na album. Tak som začal telefonovať chalanom aby som zistil, či spomínajú na staré časy. Bohužiaľ sme nedohľadali žiadnu z verzií tejto piesne, ale našli sme iné skladby, ktoré sme mali z našich ranných dní a zasluhovali si oprášiť. Každý z nás sa túžil vrátiť do štúdia, tak sa to stalo.

Pripravujete teda nový album. Čo môžeme očakávať a aké sú na druhej strane vaše očakávania?

Plánujeme za chvíľu vypustiť singel. A po tom, keď budeme mať pocit, že máme dosť materiálu, vydáme celý album. Ale hlavne máme v pláne koncertovať.

Môžeme dúfať, že týmto albumom to neskončí? My vás chceme totiž vidieť aj naďalej! Ste kapela, na ktorú by sa nemalo nikdy zabudnúť…

Ďakujeme! Myslím si, že každý z nás má v pláne to robiť tak dlho, ako to len bude možné. Zatiaľ bolo všetko veľmi príjemné. A teda dúfame, že budeme pokračovať neobmedzene.

Aké sú vaše pocity po ukončení európskeho turné? Čo hovoríte na váš koncert v pražskom Rock Café?

Na našom európskom turné sme zažili naozaj skvelé chvíle. A Praha bola najlepší spôsob, ako ukončiť našu tour po 20 rokoch! Všetci na koncerte boli skvelí a Rock Café bolo fantastickým miestom, pre našu show! Ďakujeme za všetko!

Otázky kládla – Daura
Špeciálna podpora – Cornon J. Kedro