The Informals v A4: interaktívny koncertný dokument o ruskej mládeži

A4 – priestor súčasnej kultúry chystá na 28. júna slovenskú premiéru audiovizuálnej performance The Informals / Неформалы, ktorá zobrazuje život mladých ľudí v ruskom Murmansku formou naživo strihaného dokumentárneho fimu so sprievodom elektronickej hudby. Multimediálne predstavenie vytvorili Polina Medvedeva a Andreas Kühne na objednávku amsterdamského festivalu Sonic Acts a teraz ho po prvýkrát uvidia aj diváci na Slovensku.

Audiovizuálna performance The Informals / Неформалы je sčasti autobiografickým dielom, sčasti univerzálnym vyhlásením o nekonformných spôsoboch života v digitálnom veku. V Amsterdame žijúci umelci Polina Medvedeva a Andreas Kühne skúmajú improvizačné techniky v médiu live dokumentárneho filmu o mladých „digital natives“ v Murmansku. Aby sa unikli normám a sociálnym konštruktom severného Ruska, komunita miestnych mládežníkov obsadzuje opustené priestory, kde zažívajú spoločné improvizačné happeningy. Medvedeva a Kühne cestovali do bývalej vojenskej zóny, aby ju prostredníctvom dokumentácie a improvizácie dočasne preniesli do súčasnosti. Inšpiratívny pohľad na život mladých ľudí na sídliskovej periférii môže v mnohom osloviť aj slovenského diváka.

Predstavenie vzniklo v rámci viacročného projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe do ktorého je zapojená A4 ako jedna z desiatich kultúrnych organizácií a festivalov z celej Európy. Pod týmto názvom v kooperácii so sieťou inštitúcií  nasledujúce štyri roky odohrávajú umelecké výmeny, vznikajú nové hudobné a multimediálne diela a prebiehajú vzdelávacie aktivity v oblasti súčasnej experimentálnej tvorby. Projekt je spolufinancovaný z programu EU Kreatívna Európa, Fondom na podporu umenia a Bratislavským samosprávnym krajom.

Prekvapením večera bude slovensko-maďarská spolupráca dvoch improvizačných elektronických projektov Palmovka & Prell. Palmovka je psychedelicko-somnambulatné alter ego Lucie Udvardyovej, ktorej tvorba osciluje osciluje medzi rytmickými a dronovými plochami, občas so samplami okultistu Aleistera Crowleyho, občas bez nich. Prell je hýbateľ budateštianskeho undergroundu Peter Márton z Budapešti, ktorý hrá na vlastnoručne vyrobenom modulárnom syntetizátore. Márton je známy tiež ako miestny organizátor undergroundových tanečných akcií a syntetizátorových workshopov.

V rámci projektu medzinárodnej spolupráce Re-Imagine Europe, spolufinancovaného z programu EU Kreatívna Európa, Fondom na podporu umenia a Bratislavským samosprávnym krajom.

The Informals
http://www.polinamedvedeva.net/
http://www.andreaskuhne.net/
https://vimeo.com/295389326

Prell
https://soundcloud.com/prell23

Palmovka
https://soundcloud.com/palmovka

FB podujatie:
https://www.facebook.com/events/1072805536441787/

A4 web:
https://a4.sk/events/2019/06/28/the-informals-%d0%bd%d0%b5%d1%84%d0%be%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d1%8b-nl-palmovka-prell-sk-hu/

Zdroj: TS