Aktuálne 17. jún 2019

Výbor odobril všetkých 16 kandidátov na ústavných sudcov

TASR
TASR
Parlament by mal kandidátov voliť 20. júna.
Parlament by mal kandidátov voliť 20. júna.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Výbor odobril všetkých 16 kandidátov na ústavných sudcov
Výbor vypočúva kandidátov na ústavných sudcov. Foto: TASR/Jakub Kotian

Ústavnoprávny výbor Národnej rady SR v pondelok odobril všetkých 16 uchádzačov o post sudcu Ústavného súdu SR.

Parlament by mal kandidátov voliť 20. júna, pôjde už o štvrtú voľbu.

Kandidátmi na sudcov Ústavného súdu SR sú Katarína Čechová, Rudolf Čirč, Ladislav Duditš, Michal Ďuriš, Libor Duľa, Boris Gerbery, Martina Jánošíková, Štefan Kseňák, Peter Kubík, Michal Matulník, Peter Melicher, Edita Pfundtner, Zuzana Pitoňáková, Radoslav Procházka, Peter Straka a Robert Šorl. Čirč a Kubík sú novými uchádzačmi.

Na verejnom híringu bolo v pondelok len desať uchádzačov. Svoju neprítomnosť ospravedlnili Procházka, Pfundtner, Čechová, Duditš, Melicher a Ďuriš.

Podľa člena výboru Ondreja Dostála (SaS) už nemajú uchádzači prakticky čo povedať. "My sa ich nemáme čo nové pýtať. Tak by bolo veľmi dobré, keby sme tú ságu ukončili a zvolili zvyšných šiestich kandidátov na ústavných sudcov na najbližšej schôdzi," dodal s tým, že vo výbere vidí minimálne šiestich ľudí, ktorých si vie predstaviť ako ústavných sudcov. 

"Tých schôdzí už je naozaj dosť oproti očakávaniam. Dúfam, že to už bude posledný výber," povedal po skončení verejného híringu predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD). Myslí si, že štvrté vypočutie nie je formalitou, ocenil kultivovanú diskusiu. Najviac otázok dostávali noví uchádzači, ale diskusia podľa neho mala určite význam. Madej dúfa, že zhoda na šiestich menách sa naprieč plénom nájde. Myslí si, že by to mohlo ísť ľahšie, ako pri pôvodných 18 menách.

Poslanci budú chýbajúcich kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR vyberať na nadchádzajúcej schôdzi parlamentu. Voľba sa má konať vo štvrtok 20. júna. Poslanci už volili kandidátov v troch voľbách. Stále však nezvolili dostatočný počet, čiže 18 kandidátov, spolu ich zvolili zatiaľ 12.

Na Ústavnom súde SR sa v polovici februára uvoľnilo deväť sudcovských miest. Z celkového počtu 13 sudcov je aktuálne obsadených sedem miest. Predsedom ÚS je Ivan Fiačan.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia

Aktuálne

Diskusia