Úspešná spolupráca Tomáša Klusa, Cílovej skupiny a Janáčkovej filharmónie Ostrava, ktorá sa začala vo februári 2018 koncertom v Dolnej oblasti Vítkovice, pokračuje. V týchto dňoch vzniká ich prvý spoločný album Klusymfonie s piesňami Tomáša Klusa v aranžmánoch pre symfonický orchester. Výsledok budete môcť počuť naživo aj v Bratislave.

Prvé spoločné nakrúcanie prebiehalo od 12. do 15. mája. Do predaja sa album Klusymfonie dostane v priebehu novembra, no už v najbližších dňoch Tomáš Klus predstaví videoklip k jednej z piesní, ktorý vznikol počas nahrávania albumu. Krátko po vydaní nahrávky, 26. novembra, s tam, kde to všetko začalo - v Dolnej oblasti Vítkovice v Ostrave - začne aj rovnomenné turné. Pokračovať bude koncertmi v Brne (29.11.), Bratislave (1.12., AXA aréna NTC), Pardubiciach (3.12.) a ukončí ho 4. decembra koncert v Prahe.

Tomášovi Klusovi pripravil netradičné aranžmány na album Klusymfonie, vrátane doteraz nenahratých úprav noviniek z aktuálneho albumu Spolu (2018), člen Cílovej skupiny, skladateľ a basgitarista Jan Lstibůrek, ktorý sa postaral aj o aranžmány prvého spoločného koncertu s Janáčkovou filharmóniou Ostrava. "Absolútna voľnosť, ktorú som od Tomáša dostal pre tvorbu symfonických aranžmánov, je skvelá a zároveň zaväzujúca. Snažili sme sa na skladby pozrieť novou optikou. Nielen pripísať ďalšie nástroje, ale väčšinu piesní vystavať nanovo tak, akoby vznikali priamo pre stretnutie Cílovej skupiny s Janáčkovou filharmóniou," hovorí Lstibůrek.

Pozrite si krátky fanúšikovský záznam zo spomínaného prvého koncertu:


Ostravských filharmonikou počas nahrávania albumu Klusymfonie dirigoval Jan Kučera, o hudobnú réžiu sa postaral Petr Gablas a majstrom zvuku bol Jiří Topol Novotný. Vizuál a grafiku turné Klusymfonie spracovali Šimon Kuba a Dana Ledl (Myokard).

Janáčkova filharmónia Ostrava, ktorej riaditeľom je Jan Žemla, má na svojom hudobnom konte aj ďalšie úspešné prierezové projekty so speváčkami, spevákmi a skupinami z rôznych žánrov. Koncertovala s interpretmi ako Jaromír Nohavica, Dan Bárta, Iva Bittová, Čechomor, Vojtěch Dyk a B-Side Band, Ewa Farná a ďalší.

Tomáš Klus sa teda tento rok na Slovensko po úspešnom jarnom turné k albumu Spolu (reportáž) vráti ešte raz. Koncert bude výnimočným a neopakovateľným zážitkom, pričom jeho fanúšikovia ho v tejto pozícii u nás uvidia vôbec po prvýkrát. Klusymfonie zaznie v podaní Tomáša Klusa, Cílovej skupiny a Janáčkovej filharmónia Ostrava v bratislavskej AXA Aréne NTC v nedeľu, 1. decembra.

Prečítajte si rozhovor: Tomáš Klus: Hudba má spájať, nie rozdeľovať

Turné Klusymfonie 2019:

26.11. - Ostrava
29. 11. -Brno
1. 12. - Bratislava, Aegon Aréna NTC
3. 12. - Pardubice
4. 12. - Praha

Vstupenky:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Andrea Čurná. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus