Denník N

Firma s najväčším DPH dlhom ilustruje, aké je Slovensko raj pre špekulantov

Prípad najväčšieho daňového dlžníka Slovenska ilustruje, ako v tejto krajine stále nefunguje kontrola. Ešte koncom roka 2014 prokuratúra zablokovala na podnet talianskych vyšetrovateľov firme Clean Energy Trade (CET) stovky miliónov eur na účtoch. Firma ale napriek vážnym podozreniam z prepojení na medzinárodný daňový kolotoč fungovala na Slovensku ešte takmer rok. Nakoniec zanechala doteraz najväčší DPH dlh, aký sa v histórii Slovenska vyšetroval. Polícia prípad preveruje už roky, no doteraz nikoho neobvinila.

CET nebola hocijaká firma. Na Slovensku fungovala sedem rokov a jej jediným zástupcom aj oficiálnym vlastníkom bol celý čas francúzsky občan, ktorý sa na Slovensku veľmi nevyskytoval. V najlepších časoch patrila pritom firma medzi “podnikateľskú špičku.” Miliardovými tržbami konkurovala veľkým obchodným reťazcom. Na rozdiel od nich ale neponúkala bežné tovary či služby.

Jej obchod spočíval vo faktúrovaní najmä plynu, emisií uhlíka či veľkých USB kľúčov zahraničným firmám. Veľkú časť faktúr daniari spochybnili, čiže mohlo ísť o takzvané fiktívne obchody, ktoré sa vôbec neuskutočnili a existovali iba na papieri. Ich účelom mohlo byť, aby sa do údajných karuselových podvodov zapojilo čo najviac krajín, stali sa tak neprehľadné a jednotliví hráči mohli vymámiť od štátov čo najväčšie vratky DPH.

Firme CET doteraz daniari postupne dorubili DPH za takmer 180 miliónov eur aj s penále. CET to nezaplatil, za dlžobu nikto nenesie zodpovednosť.

V Taliansku či Británii medzičasom už prebehlo vyšetrovanie jej obchodných partnerov. Na Slovensku sa zatiaľ žiadna bodka vo vyšetrovaní neudiala. Okrem toho, že firma je od roku 2017 v likvidácii a len vlani šla do konkurzu. To už ale jej veriteľom veľmi nepomôže, lebo podľa posledných zverejnených finančných dát už disponuje len minimálnym majetkom a je veľmi zadĺžená.

Roky balamutila daniarov

CET vďaka objemu tržieb spadal pod špeciálny daňový úrad pre vybrané subjekty. Úrad začal firmu preverovať podľa informácií nadácie začiatkom roku 2015. A firme postupne dorubil DPH mesiac po mesiaci, a to spätne až do roku 2013. Išlo o doruby za státisíce až milióny eur každý mesiac.

Po pár mesiacoch firme daniari dokonca odobrali registráciu na DPH. Firma skončila s daňovým dlhom. O tieto peniaze ale CET neobral slovenskú štátnu kasu. Ale iné krajiny, ako napríklad Taliansko. Zrejme preto prišiel odtiaľ pokyn na zablokovanie vysokých súm na účtoch firmy.

Podstatou činnosti Clean Energy boli faktúry od zahraničných firiem, keďže firma bola súčasťou nadnárodného reťazca. Cez faktúry z a do cudziny si firma výrazne upravovala DPH. Podľa daňového úradu firma vykazovala dlhodobo symbolické vratky DPH. Niekoľko sto až tisíc eur si teda zakaždým pýtala od štátu. Pritom naopak mala sama platiť státisíce až milióny eur na DPH.

Medzinárodný reťazec, v ktorom sa obchodovalo napríklad s plynom či emisiami uhlíka, mal pritom školácke daňové trhliny. Napríklad partner vo Veľkej Británii – firma Sourcing For Value minimálne od jari 2013 nebola osobou identifikovanou pre daň v inom členskom štáte. Znamená to, že si CET nemohol cez jej faktúry znižovať na Slovensku DPH.

Sourcing for Value sídlila v budove v okrajovej časti Londýna. Predmetom jej činnosti boli bezdrôtové telekomunikácie a finančné sprostredkovanie. Od mája 2017 je podľa verejného registra britských firiem zrušená, viackrát predtým zmenila adresu aj miestneho riaditeľa. Čo sú všetko znaky, ktoré upozorňujú na vyššie riziko.

Na Slovensku bol len raz

Clean Energy ale obchodovala aj s firmami z Francúzska či Talianska. V ich prípade daniari slovenskej firme napríklad vyčítali, že si mala objednať od Francúzov USBéčka v množstve niekoľko tisíc kusov a za cenu niekoľko miliónov eur, pričom ale podľa Finančnej správy firma „nevysvetlila“ a „nepreukázala“ svojimi podkladmi dostatočne, že predmetnú dodávku skutočne objednala a využila vo svojom podnikaní.

V inom prípade zas daniari firme vyčítali, že opäť drahú dodávku iného typu školácky zle zaúčtovala.

Polícia neskôr v spolupráci s Francúzskom vypočula tamojšieho konateľa Clean Energy Trade. Ten mal podľa zdrojov nadácie vypovedať, že o založenie spoločnosti ho požiadala nejaká ďalšia osoba s nie slovensky znejúcim menom. K fungovaniu spoločnosti si veľa nespomínal a na Slovensku bol údajne len raz – podpísať nejaké papiere.

Londýnsky obchodný partner CETu Sourcing for Value je podľa policajných zdrojov už dlhšie zrušený ako takzvaný „missing trader“, teda firma cielene použitá v rámci karuselového obchodu ako tá, kde sa mala DPH „stratiť“.

Aj talianski obchodní partneri CETu boli podľa policajných zdrojov v ich materských štátoch vyšetrovaní v rámci podvodných reťazcov s DPH. Tentoraz v súvislosti s emisiami uhlíka.

Po tom, čo médiá o firme nedávno písali pre jej najvyšší daňový dlh, sa zrazu tento dlh vynuloval. Nestalo sa tak však preto, že by ho firma doplatila. V niektorých starších prípadoch, keď už je šanca na vymoženie daňového dlhu veľmi nízka, ho daniari postupujú Slovenskej konsolidačnej. Tá sa profesionálne zaoberá speňažovaním ťažko vymožiteľných pohľadávok, aj daňových. No v súčasnosti má CET u daniarov opäť vysoký dlh, takmer 40 miliónov eur. Ide o čerstvo dorubené úroky z omeškania.

Polícia zatiaľ bez výsledkov

O kreatívnom účtovníctve CET vedela polícia od kona roku 2014, keď na to Slovákov upozornili talianski vyšetrovatelia. Nadácia sa polície pýtala, čo sa jej podarilo odvtedy okolo firmy preveriť.

Hovorca prezídia policajného zboru Michal Slivka uviedol, že prípad už riešiť po začatí trestného stíhania vyšetrovateľ Finančnej polície NAKA. „Doposiaľ v prípade nebolo vznesené obvinenie voči konkrétnym osobám,“ doplnil a tiež opísal, že obchody prebiehali v šiestich krajinách. „V súčasnosti nie je možné určiť dĺžku vyšetrovania, nakoľko je potrebné počkať na vybavenie medzinárodných právnych pomocí.“

Pritom už koncom roka 2014 bankové účty CETu zablokovala bratislavská prokuratúra. Vyplýva to zo zverejneného rozhodnutia Ústavného súdu.

K zablokovaniu účtov pristúpila prokuratúra na základe podnetu súdu z talianskeho Milána. Ten hovoril o vyšetrovaní firmy v súvislosti „so závažnými daňovými podvodmi spáchanými v sektore trhu energetiky, osobitne v oblasti obchodovania s emisnými certifikátmi“.

Podvody a trestná činnosť

A prokurátori zablokovanie odôvodnili tiež „dôvodným podozrením“, že peniaze na dvoch konkrétnych bankových účtoch firmy sú „výnosom z trestnej činnosti“.

Preto firme prokuratúra účty zablokovala až do sumy presahujúcej 613 miliónov eur, a to vrátane peňazí, ktoré sa na účty pripíšu aj po dni zaistenia.

Firma sa v súvislosti so zablokovaním peňazí obrátila na Ústavný súd, ktorý v roku 2016 opísal vo svojom rozsudku spomínané podrobnosti prípadu.

CET pred Ústavným súdom zastupovala kancelária Bužek & Terem advokáti. Pred rokmi aj táto kancelária sídlila na rovnakej adrese, akú mal CET a jej účtovná firma Prestom Group.

Zástupca kancelárie – advokát Michal Bužek na otázky nadácie k CET reagoval, že je povinný podľa zákona o advokácii zachovávať mlčanlivosť okrem iného aj o tom,  či nejaká osoba je, bola alebo nebola klientom ich advokátskej kancelárie.

Účtovník už vypovedal

Účtovníctvo CET minimálne v časoch najväčšej slávy robila firma Prestom Group. Jej vlastníkom aj konateľom vtedy bol Erik Kurák. Gro jej podnikania tvorilo sprostredkovanie obchodu, ale zaoberala sa aj účtovníctvom či poskytovaním sídla iným firmám. Tak Prestom ako aj CET sídlili istú dobu na rovnakej adrese.

Kurák nadácii na otázky ohľadom spoločnej adresy ako aj toho, ako sa pozerá na vážne škrty daniarov v ich účtovníctve zareagoval s tým, že k tejto téme už všetko povedal na elitnom policajnom útvare NAKA.

Jeho firma práve s nástupom aktivít CET zaznamenala výrazný rast tržieb, naposledy ich zverejnila za rok 2015 v sume takmer 7 miliónov eur. Tie dosahovala pritom len so štyrmi zamestnancami a jej zisky boli len veľmi symbolické.

Pri svojej činnosti však využívala aj subdodávky od iných spoločností, napríklad lučeneckej firmy D.A.Consult. Subdodávateľská firma z Lučenca cez svojho konateľa Tibora Pefčíka uviedla, že formou mailových otázok a bez súhlasu klienta alebo iných dotknutých osôb nemôžu poskytnúť žiadne vyjadrenie.

Xénia Makarová, Zuzana Petková, Nadácia Zastavme korupciu

Chcete nám pomôcť v našom úsilí odstrániť korupciu pri nakladaní s verejnými peniazmi? Podporte Nadáciu Zastavme korupciu malým finančným darom, vďaka ktorému dokážeme veľké veci. Ďakujeme.

Teraz najčítanejšie

Zastavme korupciu

Veríme, že Slovensko môže byť krajina, v ktorej čestné konanie nie je rarita, ale spoločenská norma a podvody nie sú prehliadané, ale trestané.