„Aktuálny stav rokovaní s vládou o problematických témach agrorezortu a ich riešenie si z pohľadu AKS žiadne protesty nevyžaduje. AKS sa od tejto a obdobných aktivít organizátora dištancuje. Spôsoby, akými Iniciatíva poľnohospodárov koná a strháva na seba pozornosť médií, degraduje úroveň slovenských poľnohospodárov,“ vyhlásila komora.

Agrárna komora Slovenska naopak oceňuje konštruktívny prístup predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) a šéfky Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriely Matečnej (SNS) pri opakovaných prosbách farmárov o pomoc so vzniknutými škodami pre extrémne sucho v roku 2017.

Podrobné informácie o pravidlách čerpania tejto výzvy, ktorú uplynulý týždeň vypísala Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), poľnohospodárom podala na valnom zhromaždení AKS ministerka G. Matečná.

Vidia pokrok

„Dialógom sme sa dopracovali k vyhláseniu výzvy, na základe ktorej bude môcť 211 najviac postihnutých farmárov požiadať o finančnú kompenzáciu. S touto informáciou prišla na valné zhromaždenie AKS ministerka pôdohospodárstva. Straty v roku 2017 boli až na úrovni 70 percemt. Dotknutí farmári si preto veľmi vážia túto pomoc,“ povedala predsedníčka AKS Helena Patasiová.

Pôda neznámych vlastníkov je v správe Slovenského pozemkového fondu (SPF) a práve o túto pôdu je podľa AKS najväčší záujem.

„Vzhľadom na celospoločenskú potrebu navýšenia určitých druhov zvierat a rastlín by bolo potrebné uprednostniť poľnohospodárov, ktorí chovajú zvieratá a pestujú špeciálne rastlinné komodity, lebo tieto sektory zabezpečujú najvyššiu zamestnanosť a pritom uprednostniť mladých ľudí, ktorí prejavia záujem hospodáriť a bývať na vidieku,“ dodala H. Patasiová.