Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Po úmorných horúčavách udreli búrky, dnes zasiahnu najmä západ, narobili obrovské škody!

Nepriaznivé počasie zasiahlo hlavne severovýchodné a východné Slovensko. Zobraziť galériu (6)
Nepriaznivé počasie zasiahlo hlavne severovýchodné a východné Slovensko. (Zdroj: Tip čitateľa, FB/N.G., YouTube/imeteo)

SLOVENSKO – Včerajšie búrky spojené s krupobitím zasiahli predovšetkým severovýchodné a východné Slovensko. Tie dnešné by mali potrápiť najmä západ a podľa meteorológov budú sprevádzané najmä výraznejším lejakom, pričom znova treba rátať aj s výskytom krúp.

Predpokladané množstvo zrážok je počas dňa do 5 mm, pri búrkach aj okolo 15 mm, len výnimočne môže spadnúť viac. Spresnili to meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. 


Čítajte aj: Slováci, príde vytúžené ochladenie: No príliš sa netešte, PREDPOVEĎ POČASIA má veľký háčik


Vyše sto hasičov v akcii, spúšť bola najmä na východe Slovenska 

Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím bola najvážnejšia v Prešovskom kraji. Pomoc hasičov tam bola potrebná 23-krát.

Hasiči pre nepriaznivé počasie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB: HAZZ)

Problémy mali aj ľudia v Banskobystrickom kraji, kde hasiči zasahovali pri 16 udalostiach, v Košickom kraji boli vyslaní k 12 udalostiam a v Žilinskom kraji zasahovali 4-krát.

Hasiči pre nepriaznivé počasie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB: HAZZ)

Prezídium Hasičského a záchranného zboru ďalej spresnilo, že v spomínaných oblastiach do dnešného rána zasahovalo viac ako 100 profesionálnych a dobrovoľných hasičov, ktorí najčastejšie pomáhali pri odstraňovaní spadnutých stromov z cestných komunikácii a odčerpávaní vody zo zatopených ulíc a pivníc.

Hasiči pre nepriaznivé počasie
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB: HAZZ)

Búrky spojené s krupobitím zasiahli najmä východné Slovensko  

Búrky včera severozápad a západ obišli a udreli najmä na severovýchode a východe Slovenska. Okrem výdatných zrážok tam padali aj krúpy. Tie však najprv zasiahli Oravu a Tatry, kde mali veľkosť až 3 cm.

VIDEO: Búrky spojené s krupobitím zasiahli Svit, Ružomberok i obec Ľubeľa (v okrese Liptovský Mikuláš)

Búrky sa v priebehu popoludnia presunuli na východ, kde prinášali najmä výraznejšie zrážky. Ako spresnil imeteo.sk, najviac zrážok spadlo v oblasti Starej Ľubovne, kde búrky priniesli aj 60 mm zrážok, na Gemeri to bolo od 40 do 50 mm a ďalšie desiatky spadli v okolí Prešova a Košíc.

Na snímke krúpy, ktoré v nedeľu padali v Ružomberku.
Zobraziť galériu (6)
Na snímke krúpy, ktoré v nedeľu padali v Ružomberku.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Navyše so sebou priniesli aj výraznú bleskovú aktivitu. Meteorológovia evidujú, že na našom území udrelo cez 7000 bleskov, pričom prevažná časť udrela vo východnej polovici Slovenska.

VIDEO: Nedeľňajšie krupobitie v Ružomberku

Nepriaznivé počasie v Ružomberku

V Spišskom podhradí bola vyhlásená mimoriadna situácia

Veľké škody, pod ktoré sa podpísalo nepriaznivé počasie, hlási aj Spišské Podhradie, kde bola po lokálnej povodni vyhlásená mimoriadna situácia. Primátor mesta Michal Kapusta pre TASR potvrdil, že lokalitu najprv podvečer zasiahla veterná smršť, následkom čoho popadalo viacero stromov a zatarasilo cesty 2., 3. triedy i miestne komunikácie. „Následne prišla prietrž a vytopilo nám asi 50 nehnuteľností, vrátane rodinných domov, bytových aj nebytových priestorov a dva mestské bytové domy,“ priblížil.

Zároveň dodal, že v dôsledku nahromadenej vody sa zosunul aj približne 70 metrov dlhý úsek cesty aj s chodníkom na Galovej ulici. Autom sa tam v súčasnosti nedá prejsť. Rodinné domy vytopilo v štyroch lokalitách, kde sa nahromadilo najviac vody. „V tomto prípade sa nám osvedčila investícia do protipovodňových opatrení a tri potoky, ktoré máme v meste, vodu udržali a nevybrežili sa,“ doplnil Kapusta s tým, že mimoriadna situácia naďalej trvá, keďže v meste pršalo ešte aj v pondelok ráno. Hladiny miestnych potokov však už pomaly klesajú. „Uvidíme, ako sa situácia počas dňa vyvinie, budeme to monitorovať,“ uzavrel primátor.

Viac o téme: HasičiBúrkyPovodne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu