Po minuloročnom debutovom singli New Me predstavuje aktuálna držiteľka titulu Česko Slovenská SuperStar, Tereza Mašková, svoj prvý singel v rodnej češtine. V novinke Žár burcuje fanúšikov, aby sa nedali zraziť na kolená sklamaniami a aby nenechali vyhasnúť svoj vnútorný oheň.

Tereza Mašková s novinkou Žár naplno ukazuje, že prestížnu spevácku súťaž vyhrala právom. Po hudobnej stránke pieseň vznikala pod rukami zvukových majstrov z bratislavského Creative Music House - Terezinho producenta Petra Grausa a manažéra Olivera Žiláka.

Na rozdiel od debutového singla New Me chcela Tereza svoj druhý singel naspievať v češtine. Po textovej stránke ho zverila skúsenej Patrícii Fuxovej z českej hudobnej formácie Vesna, ktorá v minulosti textovala skladby Karla Gotta či Ewy Farnej. Ako Tereza s odstupom času hodnotí, prvá spolupráca s Patríciou prebehla nad jej očakávania. "Dali sme jej melódiu, ja som jej vysvetlila, akú emóciu cítim a chcem vložiť do jednotlivých pasáží skladby a ona sa už postarala o zvyšok. Myslím, že to zvládla bravúrne."

Ako Tereza vzápätí dodáva, veľká vďaka za podporu pri príprave pesničky patrí aj jej kolegovi, českému spevákovi Matějovi Vávrovi, ktorý pomáhal pri hudobnej produkcii skladby a Terezinej interpretácii.  


Český debut

Skladba Žár sa stala Tereziným singlovým debutom v češtine. "Povedala by som, že postupom času, ako človek starne, zistí, že ten náš rodný jazyk je naozaj pekný. Oveľa viac vnímam slová v rodnom jazyku a nemám tendencie ísť do zahraničia, chcem radšej, aby si mohli spievať moje skladby ľudia, ktorí ma počúvajú tu u nás doma. Aj debutový album, ktorý momentálne pripravujem, plánujem naspievať kompletne v češtine," priznáva sympatická speváčka na margo jazykovej zmeny vo svojej hudobnej tvorbe.  

"Terezka znie vo svojom rodnom jazyku absolútne autenticky, človek cíti a vníma každý jeden tón. Písať skladby v slovenčine alebo češtine je omnoho náročnejšie. V angličtine sa dajú ľahšie zakryť hlasové chyby a textová nezdatnosť. Pri češtine musíme klásť pozornosť aj na absolútne detaily," dodáva Terezin manažér Oliver Žilák.

"Sme si vedomí toho, že fanúšikovia slovenskej a českej pop music nie su úplne zvyknutí na takto exponovaný spevácky prejav, ktorý vyčnieva najmä v refrénoch. Budeme radi, ak prostredníctvom jej hudby spoznajú Terezkinu osobitosť a výnimočnosť. Toto je to, čo od nej môžu čakať. Nechceme Terezin dar prispôsobiť všednosti, koniec koncov, vďaka jej obrovskému hlasu si ju ľudia vybrali ako držiteľku titulu SuperStar," dodáva Žilák. 

S podmanivou vášňou pre hudbu

"Najdôležitejším posolstvom tejto pesničky je, že vášeň pre to, čo robíme a to, kým sme, sú silnejšie než chvíle pochybností. Keď ale ideme za svojím cieľom, je možné, že niečo cestou stratíme. Odchádzajú ľudia, ktorí v nás neverili, alebo v nás to posolstvo nevnímali. Aby sme svoje ciele dosiahli, musíme aj niečo obetovať. Každý z nás môže byť občas zmätený a nikto nechce urobiť chybu. Ale tá žiara (Žár) a vášeň pre to, čo chceme, nám dáva motiváciu ísť ďalej. Chcela by som touto piesňou motivovať, aby tá žiara bola silnejšia než pochybnosti v seba samých," objasňuje speváčka.  

Vnútornú silu človeka a oheň skrytý v každom z nás, ktoré opisuje v piesni, chcela Tereza stvárniť aj vizuálne a odzrkadliť ich vo videoklipe. Réžiu a strih zverila opäť Jakubovi Mahdalovi a jeho tímu Jacoby Films, ktorý sa osvedčil pri jej debutovom rozprávkovom klipe New Me.


Námet videoklipu načrtla Tereza spoločne s manažérom Oliverom Žilákom a Jakub následne celú ideu domyslel a dal jej obrazovú podobu. "Cieľom záberov bolo klásť váhu na text - na každé jedno slovo, preto sme zvolili formu čistých pozadí, v ktorom sa snažíme vytvoriť napätie, a zároveň pôsobiť prirodzene," vysvetľuje Tereza minimalistický vizuál, úvod videoklipu nakrútený na jeden záber a farebné kontrasty, ktorými chcela dosiahnuť metaforickú vizuálnu nahotu, a zdôrazniť tak silnú textovú výpoveď.

"Nakrúcanie som si veľmi užila. Podieľal sa na ňom výborný tím a veľmi sa teším z výsledku," dodáva speváčka na margo výroby videoklipu, ktorý sa nakrúcal počas jedného dňa v českých filmových ateliéroch FZG Studio v Klecanoch. Len 23-ročná speváčka  aktuálne pracuje na debutovom albume, ktorý vydá začiatkom roka 2020. Popri vlastných singloch a nahrávaní albumu zároveň pripravuje nové hudobné spolupráce.

Mohlo by vás zaujímať:

Hudba a zdravá výživa: Hviezdou festivalu VegDay bude superstar Tereza Mašková


Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Adriana Čahojová z agentúry Soul For Show. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: Jacoby Films