Vedci ukázali pravekého vlka. Hlava s neporušeným mozgom bola pod ľadom 40 tisíc rokov

Ruskí a japonskí vedci ukázali hlavu pravekého vlka, ktorá sa takmer neporušená našla v permafroste, teda večne zamrznutej pôde na Sibíri. Ide o absolútne unikátny nález, vlčia hlava je totiž stará zhruba 40 tisíc rokov a má zachovalý mozog.

17.06.2019 08:55
debata
Hlava pravekého vlka, ktorá sa takmer... Foto: SITA/AP, Albert Protopopov
Russia Ice Age Wolf Hlava pravekého vlka, ktorá sa takmer neporušená našla v permafroste, teda večne zamrznutej pôde na Sibíri.

Oddelená hlava bola podľa servera The Siberian Times nájdená v lete minulého roka severne od mesta Jakutsk na brehu jedného z prítokov sibírskej rieky Indigirka. Pozostatky vlka našiel miestny muž, ktorý v odľahlých oblastiach Jakutska. spoločne s ďalšími takzvanými lovcami mamutov, pátra v permafroste po slonovine. Podobné skupinky sú v súčasnosti pre miestnych vedcov najväčším zdrojom nálezov pozostatku pravekých zvierat.

Zviera bolo v čase smrti plne vyvinuté a zhruba dva až štyri roky staré. Jeho hustý kožuch pripomína skôr mamutiu srsť a obrie tesáky vzbudzujú rešpekt. Vek hlavy japonskí vedci odhadujú na viac ako 40 tisíc rokov. Vedci zo Švédskeho múzea prírodných dejín budú teraz skúmať predátorovu DNA.

Ide o úplne unikátny a v histórii prvý objav dospelého pleistocénneho vlka, u ktorého sa zachovalo mozgové tkanivo. Teraz pôjde najmä o to porovnať výsledky s informáciami, ktoré máme o dnešných vlkoch a zmapovať tak vývoj tohto druhu a pokúsiť sa zrekonštruovať podobu ich pravekého predka.

Hlava pleistocénneho vlka je 40 cm dlhá, čo je zhruba polovica dĺžky celého tela jeho dnešného nasledovníka, ktorá sa pohybuje medzi 66 až 86 cm.

Úžasný nález bol oznámený v Tokiu pri príležitosti grandióznej výstavy týkajúcej sa mamutov srstnatých organizovanou jakutskou a japonskou vedeckou spoločnosťou.

Spoločne s prehistorickým vlkom vedci takisto predstavili ďalší úžasne zachovalý exponát mláďaťa leva jaskynného, ​​ktorý žil v rovnakom období. Pomocou počítačovej tomografie bolo zistené, že jeho svaly, orgány aj mozgové bunky sú vo veľmi dobrom stave. Vedci sa teraz sústredia na porovnanie fyzikálnych vlastností a správania s dnešnými levmi a vlkmi.

Mláďa jaskynného leva, pomenované Spartak, meralo na dĺžku okolo 40 cm a vážilo 800 g. Vedci sa domnievajú, že zomrelo krátko po narodení. Rovnaký tím vedcov, ktorý našiel Spartaka, objavil aj v rokoch 2015 a 2017 zvyšky tiel ďalších 3 jaskynných levov.

Jakutsko, ktoré leží na severovýchode Sibíri, je najväčším regiónom v Rusku a najchladnejšou oblasťou na svete. Pôda je zamrznutá celoročne, predstavuje preto ideálne prostredie pre zachovanie pozostatkov dávnych zvierat. Telá zvierat možno zo sibírskeho permafrostu dostať ľahšie vďaka globálnemu otepľovaniu, ktoré zamrznutú pôdu postupne rozpúšťa.

Vlčia hlava je spoločne s mláďaťom leva jaskynného teraz vystavená v múzeu v Tokiu.

debata chyba
Viac na túto tému: #vedci #Sibír #Jakutsko #praveký vlk