Moja mamka sa o mňa bojí, bodaj by nie, je to jej prirodzená vlastnosť, rovnako ako každej inej matky, ale u tej mojej sa rozvinul druh prazvláštnej fantázie, povedal by som ľahkej fantastiky.

Keď som navštevoval prvý stupeň základnej školy, kdesi na sídlisku prešla Avia nejakého neboráka v mojom veku. Bol na mieste 2D. Keď som sa dotrepal zo sídliska domov, mamka ma najprv zbila, potom vystískala a potom ešte raz zbila. Neskôr sa rozplakala. Prečo? Lebo si myslela, že ten naftový žart pražskej opravovne lietadiel prešiel mňa.

Človek by si pomyslel, že by sa o mojom skone dozvedela medzi prvými, nie od susedy, ktorej to povedal poštár, ktorému to zavesila na nos predavačka v mäsiarni, ktorá o tom čítala v pravde spred troch dní... Počkať! Tá informácia bola minimálne štyri dni stará a mamka si myslela, že obeťou nešťastia, kde hlavnú rolu zohrala modrá kabína a dieťa, som bol ja?

Aj som si chvíľu myslel, že sa poučí, že nebude veriť pletkám ľudí, alebo neovereným informáciam. Niekde v kúte duše som dúfal, že s tým prestane keď dospejem. Ach ja naivný hlupák!

...pred troma rokmi

Bol som s rodinou na východe. Chystali sme sa do Sečoviec (poznámka: v Sečovciach je utečenecký tábor, cca 35-50 utečencov. Väčšinu tvoria Vietnamci, Ukrajinci a niekedy dávno sa tam objavil občan s tmavou pleťou, pre ktorého nie Biblia, ale Korán je kniha kníh)

Mamka: (volá mi) Kde si?!

Ja: V aute. Cestujeme.

Mamka: Nechoďte do Sečoviec! Utečenci obsadili mesto! Čítala som o tom v Das Bild.

Ja: (v duchu premýšľam či Bild nie je Die, alebo Der, s veľkým, či malým D, d) Aha?

Mamka: Nie vážne! Počuješ ma? Máš so sebou deti, manželku! Si za nich zodpovedný!

Ja: ... L

O incidente v utečeneckom tábore v Sečovciach mi prečítala moja zákonitá, najdrahšia z najdrahších, priamo v aute. Traja Vietnamci sa pobili s Ukrajincom. Dôvodom vraj mal byť alkohol. Takže svätá vojna nevypukla v Sečovciach a to esto sa nestane novou Mekkou. Hm.

Pomyslel som si, že skúsenosť s utečeneckým táborom bola dostatočná lekcia na to, aby prestala fušovať do remesla sirovi Terrymu Pratchettovi (česť vašej pamiatke majstre) a nevymýšľala si fantastické konštrukty, ktoré by za iných okolností mohli pobaviť, ak by neboli na plač.

...pred troma týždňami

Mamka: (volá mi) Ahoj? Kde si?

Ja: Doma.

Mamka: Hej? Lebo som čítala, že polícia v Bratislave naháňala 38-ročného Petra, ktorý im unikal viac než polhodinu v červenom aute.

Ja: (zamýšľam sa nad tým, či opomenula fakt, že ja som ešte 38 nemal...) Aha?

Mamka: Vieš, tak mi napadlo, či to nie si ty! Máš červené auto, nie?

Ja: ... L      

...súčasnosť

Čítal som článok o učiteľovi na základnej škole. Má 36 rokov (podobne ako ja), krstné meno identické s tým mojim. Pred pár dňami bol obvinený zo zneužívania jedenásťročného chlapca, svojho žiaka...

Odvtedy čakám telefonát, ktorým ma vytočí do karmínova!