Regióny Rôzne Zo Slovenska

Šľachetný počin študentov: Chcú spríjemniť pobyt v nemocnici, vybudujú záhradu

V trnavskej nemocnici chcú študenti vybudovať Záhradu nových začiatkov. Pobyt v nemocnici by mal byť vďaka dotyku s prírodou príjemnejší.

Ilustračný obrázok k článku Šľachetný počin študentov: Chcú spríjemniť pobyt v nemocnici, vybudujú záhradu
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk

Do 20. júna môže verejnosť prispieť na projekt Záhrada nových začiatkov, ktorá vzniká vo Fakultnej nemocnici Trnava. S iniciatívou prebudovania malého areálu pred psychiatrickým oddelením na prvú nemocničnú terapeutickú záhradu na Slovensku prišla študentka architektúry Jana Pajchlová.

Vo svojej diplomovej práci sa venuje navrhovaniu zdravotno-sociálnych systémov so zameraním na Fakultnú nemocnicu Trnava. So svojimi kamarátmi, záhradnými architektmi Filipom Plánkom, Robertom Rothom, Dominikou Frantovou, neziskovou organizáciou Viridi Via a ďalšími projekt naplánovali. Záhrada bude slúžiť pacientom, návštevníkom a zamestnancom nemocnice.

„Terapeutická záhrada je špecifická v kontexte nemocničného areálu, pretože má liečivú hodnotu, stimuluje vnímanie okolia zapájaním všetkých zmyslov. Arómy kvitnúcich záhonov upokojujú myseľ, znižujú svalové napätie, obnovujú prirodzené telesné biorytmy, povzbudzujú imunitný systém a regeneračné procesy. Okrem pasívneho vnímania zelene sa záhrada môže využívať aj aktívne – prostredníctvom záhradkárskych aktivít. Tie podmienia spoločenskú interakciu a ponúknu priestor pre každodennú realizáciu, ktorá je zároveň fyzickým cvičením,“ uviedla Pajchlová.

Získané peniaze budú použité na vybudovanie mlatového chodníka, altánku, pingpongového stola, lavičiek, vysadenie záhonov či komunitnej záhrady.

Nemocnica, ako uviedla pre TASR jej hovorkyňa Katarína Tittelová, vstupuje poskytnutím pozemku a počíta s tým, že na realizácii sa budú brigádnicky podieľať jej zamestnanci.

Foto: ilustračné

Záhrada nových začiatkov
10
Galéria
Foto: Júlia Vargová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM