Modelka sa fotila polonahá v Černobyle: Šok a zhnusenie, schytala to aj od tvorcov seriálu

Na Ukrajinu, konkrétne k Černobylu a jeho okoliu mieria v poslednom čase zástupy senzáciechtivých turistov. Ich počet sa niekoľko znásobil po premiére dramatickej minisérie Černobyl z koprodukcie americkej HBO a britskej Sky, ktorá sa venuje černobyľskej jadrovej havárii z roku 1986. Na príval návštevníkov do oblasti reagoval aj scénarista úspešného seriálu a vyzval turistov, aby sa správali úctivo. Snímky vyzlečenej turistky pobúrili aj užívateľov sociálnych sietí, ktorí požadujú, aby ich stiahla.

Do oblasti okolo černobylskej jadrovej elektrárne sa schádza mnoho ľudí, väčšina z nich si prišla len po selfie. V honbe za tou najlepšou fotkou nerešpektujú to, čo miesto tragédie znamená. Najviac asi šokoval záber jednej z instagramových influenceriek, ktorá v evakuovanom meste Pripiať pózuje v spodnej bielizni a rozhalenom ochrannom obleku. Schytala kritiku nielen od svojich západných fanúšikov, ale aj od tých ruských a ukrajinských.

Scénarista seriálovej senzácie HBO Černobyl Craig Mazin sa pre nevhodné niekedy až obscénne fotky obrátil na turistov. "Je skvelé, že seriál HBO Černobyl spustil turistickú vlnu do uzavretej zóny okolo Černobyľu, ale videl som tie fotky, čo kolujú na internete," napísal Mazin na svojom Twittri.

Nechutné a nevkusné

"Ak sa tam vydáte, nezabudnite, že je to miesto obrovskej tragédie. Prejavte rešpekt všetkým, ktorí tam obetovali život a ktorí pre to dodnes trpia," vyzval vo svojom príspevku.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @nz.nik,

"Taká nechutná fotka, nevkusná a netaktná. Čo s tebou nie je v poriadku?," objavilo sa v komentároch pod záberom influencerky. "Nemáš žiaden rešpekt ani súcit s ľuďmi, ktorí tam zomreli," dodal ďalší užívateľ Instagramu. "Dúfam, že to za tú radiáciu stálo. Čo bude nabudúce? Prsia v Osvienčime? Nemáš kúska hanby," uviedol ďalší. Desiatky komentárov vyzývajú, aby bol záber stiahnutý.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa @nz.nik,

Miesto jadrovej havárie je návštevníkom otvorené od konca 90. rokov minulého storočia, populárne sa ale stalo až v posledných rokoch, zvlášť Pripiať, ktorá bola v roku 1986 úplne vyľudnená a zmenila sa na "mesto duchov".

Turistov testujú na radiáciu

Turisti sú pred vstupom do uzavretej zóny aj po odchode testovaní na mieru radiácie, na niektoré miesta sa môže len v ochranných oblekoch, niekedy dokonca musia mať návštevníci pri sebe merače rádioaktivity, tzv. dozimetre. Od mája, kedy mal seriál HBO premiéru, stúpol počet návštevníkov v oblasti o 30 až 40 percent.

Černobyľská tragédia

Miniséria Černobyľ detailne opisuje, čo sa stalo v noci z 25. na 26. apríla, kedy v elektrárni došlo k výbuchu reaktora. Dej sa venuje procesu likvidácie havárie, ukazuje priebeh choroby z ožiarenia aj vyšetrovanie incidentu. Seriál sa zameral okrem iného aj na to, aký mala explózia Černobyľu dopad na zvieratá a prostredí okolo elektrárne.

Podľa oficiálnych záznamov si výbuch Černobyľu vyžiadal 31 obetí, dvaja muži zomreli priamo na mieste, ďalších 29 do troch mesiacov od nešťastia. Presný počet obetí, ktorý do dnešného dňa nie je konečný, nie je známy, hovorí sa o štyroch tisícoch mŕtvych. Z oblasti bolo evakuovaných asi 160 tisíc obyvateľov, radiácii bolo vystavených tisíce ľudí na Ukrajine a v susednom Bielorusku, ale aj v ďalších európskych štátoch.

Seriál o Černobyle: Čo sa v skutočnosti stalo s dieťaťom černobyľského hasiča?

Jednou z prvých obetí miniseriálu HBO o Černobyle bol Vasilij Ignatenko, hasič, ktorý krátko po havárii hasil strechu budovy jadrovej elektrárne. To, čo sa stalo jeho dieťaťu, patrí tiež medzi černobyľské katastrofy.

Zdroj: CNC