[verzia pre mobil]
TK KBS

Dnes je piatok 26. 04. 2024   Meniny má Jaroslava      Pošlite tip TK KBS [RSS][Email][Mobile][Twitter][Instagram][Threads][Facebook] Vyhľadávanie

Home Najnovšie Domáce Zahraničné Foto Video Audio Press

  Kalendár správ
<<  apríl  >>
poutstštpisone
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

  Život Cirkvi
Program biskupov
Pozvánky na akcie
Programové tipy
Podcast:
Google|Apple|Spotify

  Sekretariát KBS
Konferencie KBS
Synoda
Zamyslenia KBS
Financovanie Cirkvi

  Pápež František
Životopis
Generálne audiencie
Anjel Pána [audio]
Urbi et Orbi
Aktivity
Ranné homílie

Nitrianska diecéza má nových diakonov a jedného novokňaza
P:3, 15. 06. 2019 22:30, DOM

Nitra 15. júna (TK KBS) Starobylá nitrianska katedrála – Bazilika sv. Emeráma sa 15. júna 2019 opäť stala miestom, kde nitriansky diecézny biskup Mons. Viliam Judák vyslúžil sviatosti posvätného diakonátu a kňazstva.

V chráme Mons. Judák celebroval slávnostnú svätú omšu spolu s veľprepoštom a kanonikmi Nitrianskej sídelnej kapituly, predstavenými Kňazského seminára sv. Gorazda a kňazmi a veriacimi – príbuznými novosvätencov z Topoľčian, Bánoviec nad Bebravou, Trenčianskych Teplíc, Močenku, Valaskej Belej, Veľkých Bieroviec a Novej Dediny, počas ktorej sa traja osvedčení muži stali trvalými diakonmi, štyria bohoslovci prijali sviatosť diakonátu a Róbert Holečka sa stal tohtoročným novokňazom, ktorý rozšíri kňazské rady Nitrianskej diecézy.

Po osvedčení súcosti, ktorú predniesol rektor Seminára sv. Gorazda Mons. Marián Dragúň sa kandidátom na službu Bohu a Cirkvi, ale aj všetkým prítomným prihovoril diecézny biskup homíliou, ktorú začal prognózou emeritného pápeža Benedikta XVI, ktorú ešte ako teológ Jozef Ratzinger v roku 1969 predniesol na margo vývoja Cirkvi v 21. storočí.

Mons. Judák po vymenovaní negatív súčasnosti, ktoré neobchádzajú ani Cirkev na Slovensku do takejto situácie pozval tohtoročných kandidátov diakonátu a kňazstva, a vyzval ich, aby sa vo svojej službe neprispôsobovali tomuto svetu, ale aby boli vernými spolupracovníkmi Ježiša Krista, aby evanjelizovali a pretvárali tento svet a nedopustili, aby svet pretváral ich.

Povzbudil ich, aby sa nenechali obsluhovať, ale sami boli služobníkmi pre tých, ku ktorým sú poslaní a nech im pri tom nikdy nechýba ochota a odvaha. Po skončení liturgickej slávnosti sa prítomní s novovysvätenými diakonmi a novokňazom stretli na slávnostnom agapé v gotickej priekope Nitrianskeho hradu.

Slávnostná udalosť v Nitrianskej diecéze je svedectvom nádeje do budúcnosti, že modlitby veriacich za duchovné povolania sú vypočuté aj v ťažkých časoch a Nitrianska cirkev je v živej viere v Boha pripravená prekonávať všetky ťažkosti.

TK KBS informoval Tibor Ujlacký

( TK KBS, tu; ml ) 20190615013   |   Upozorniť na chybu v správe |

[naspäť]