[verzia pre mobil]
TK KBS

Dnes je utorok 23. 04. 2024   Meniny má Vojtech      Pošlite tip TK KBS [RSS][Email][Mobile][Twitter][Instagram][Threads][Facebook] Vyhľadávanie

Home Najnovšie Domáce Zahraničné Foto Video Audio Press

  Kalendár správ
<<  apríl  >>
poutstštpisone
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

  Život Cirkvi
Program biskupov
Pozvánky na akcie
Programové tipy
Podcast:
Google|Apple|Spotify

  Sekretariát KBS
Konferencie KBS
Synoda
Zamyslenia KBS
Financovanie Cirkvi

  Pápež František
Životopis
Generálne audiencie
Anjel Pána [audio]
Urbi et Orbi
Aktivity
Ranné homílie

Biskup Štefan Sečka vysvätil v Spišskej Kapitule osem novokňazov
P:3, 15. 06. 2019 21:25, DOM

Spišská Kapitula 15. júna (TK KBS) Od soboty 15. júna 2019 Boh požehnal Spišskú diecézu ôsmimi novými kňazmi. Spišský diecézny biskup Mons. Štefan Sečka vysvätil v katedrále v Spišskej Kapitule osem novokňazov - Šimona Bocka z Valaskej Dubovej (kaplán v Kežmarku), Antona Durčáka z Novote (kaplán v Spišskej Novej Vsi), Adama Konkoľa z Novej Ľubovne (kaplán v Poprade)m Milana Luptáka z Liptovských Sliačov (kaplán v Liptovskom Mikuláši), Patrika Mituru z Vlkoviec (kaplán v Levoči), Miroslava Mudríka z Humenného (kaplán v Námestove), Andreja Ondrejku z Liptovských Sliačov (kaplán v Dolnom Kubíne) a Martina Tešlu zo Starej Ľubovne (kaplán v Trstenej). 

Diecézny biskup novým kňazom otcovsky kládol na srdce, aby sa zaujímali o svojich veriacich. „Drahí synovia, ako duchovní pastieri sa zaujímajte o svojich veriacich, buďte im nablízku, usilujte sa rozumieť ich problémom (...) svojím slovom a príkladom predkladajte veriacim zdravú náuku Cirkvi, chráňte ich pred pohoršením a hriechom. Kňazskou vysviackou vás neposielam do farností našej diecézy, aby ste ohlasovali seba, ale aby ste, ako moji spolupracovníci, ohlasovali jedine Ježiša Krista a jeho evanjelium. (...) Nech Vám nechýba odvaha a láska. Preto si neustále udržiavajte životodarné spojenie s Ježišom Kristom, dobrým Pastierom, a to predovšetkým každodenným zbožným slávením Eucharistie, adoráciou, modlitbou, čítaním Svätého písma, pravidelnou svätou spoveďou a skutkami sebazaprenia za seba i za vašich veriacich a nezabúdajte budovať a rozvíjať úprimné kňazské spoločenstvo," uviedol.

Dva dni predtým, vo štvrtok 13. júna 2019, na sviatok Nášho Pána Ježiša Krista, najvyššieho a večného kňaza sa v spišskej katedrále slávila diakonská vysviacka. Vysvätení boli štyria noví diakoni pre Spišskú diecézu - Peter Kalis z Lesnice, Marek Puškaš z Jakubovej Vole, Tomáš Rušin z Vlkoviec a Štefan Štellmach z Novej Ľubovne. 

Ich svätiteľ, spišský emeritný biskup Mons. Andrej Imrich, zvlášť im v homílii zdôraznil:  „Do infikovaného sveta budete poslaní ohlasovať Krista. Máme veľkú obavu, aby táto nákaza nezasiahla a nezničila raz aj vašu kňazskú identitu. Aj napriek tomu, že sa o vás bojíme, uvedomujeme si, že do sveta musíte ísť, lebo vás tam posiela sám Kristus, aby ste ohlasovali evanjelium. V tejto obave však vkladáme nádej do Ježišovej modlitby, ktorý aj za vás sa takto prihovára k Nebeskému Otcovi: „Neprosím, aby si ich vzal zo sveta, ale aby si ich ochránil pred Zlým. (Jn 17, 15). (...) Choďte do sveta, svet vás potrebuje, ale len tam, kde Vás posiela Kristus a správajte sa tak, ako si to želá Kristus. A malomocenstvo sveta vám neublíži.“ 

Zdroj: Spišská diecéza

( TK KBS, sd; ml ) 20190615012   |   Upozorniť na chybu v správe |

[naspäť]