Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Tri týždne bez elektriny. Rádioamatéri pomáhajú dedine v núdzi
Zdielať na

Tri týždne bez elektriny. Rádioamatéri pomáhajú dedine v núdzi

ZUBÁK / Obyvatelia dediny Zubák sa ocitli v nepríjemnej situácii. Tri týždne budú počas pracovných dní bez elektriny, pretože elektrikári musia urobiť v tejto oblasti rekonštrukciu vedenia vysokého napätia. Našli sa ale rádioamatéri, ktorí chcú obyvateľom v tejto situácii pomôcť.

Život v obci sa nateraz zmenil. Ľudia sa musia prispôsobiť podmienkam, ktoré im na najbližšie tri týždne určili energetici. "Nedá sa prať, čerpadlá v studniach, kto nemá obecnú vodu, telefóny nabíjať, a teda ani dovolať sa," opísala situáciu obyvateľka obce. 

Miestni teda po tieto dni fungujú v trochu inom režime, keďže elektrina im ide iba v noci. Mnohé činnosti si musia odložiť na večer. "Prebieha rozsiahla komplexná rekonštrukcia vedenia vysokého napätia. Ide zhruba o štvorkilometrový úsek, na ktorom potrebujeme vymeniť približne 40 stĺpov," informoval Miroslav Gejdoš, hovorca SSE. 

Život v dedine je ochromený, preto tam prišli nadšenci, aby miestnym pomohli. "Obci to spôsobilo problémy, čo sa týka školy, škôlky, aj fungovania obecného úradu," povedal Pavol Gelo, starosta obce. Partia rádioamatérov napojila pevnú telefónnu linku obecného úradu na záložný zdroj. "Požičiame malinký solárny panel, kufrík s baterkami. Bude z toho napájaný modem," objasnil Ladislav Nagy, Oblastný CB rádioklub Stredné Považie. 

Ďalší záložný zdroj namontovali k obecnému vodojemu, priamo na dávkovač chlóru. "Keby vodojem bol vyradený z činnosti alebo bol nefunkčný viac ako niekoľko hodín, tak dochádza zníženiu kvality vody," vysvetlil Pavol Kollár Oblastný CB rádioklub Stredné Považie. 

Energetici si uvedomujú, že pre ľudí z dediny je to náročná situácia.

Cez zimu ostali stovky dedín bez elektriny. Zložitú situáciu spôsobil silný vietor:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy