Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Žena (74) je doslova za vodou. Most, ktorý ju spája so zvyškom dediny strhol silný prúd
Zdielať na

Žena (74) je doslova za vodou. Most, ktorý ju spája so zvyškom dediny strhol silný prúd

ROKYTOV / Obyvateľka Rokytova si pred desiatkami rokov vybudovala dom blízko bývalého mlyna, na druhom brehu rieky ako je zvyšok dediny. Veľká voda ale pred mesiacom strhla most a žena sa teraz do obce dostane iba jediným spôsobom.

"Prežila som tam celý život za vodou, 52 rokov. Ale teraz, odkedy som chorá, už nemám takú istotu, že to dokážem," uviedla Ľudmila Lenártová, obyvateľka Rokytova. Za riekou žije rodina pani Ľudmily od nepamäti, keď jej predkovia vlastnili mlyn. Na tú dobu to bola pre dedinu veľká vec. "Tento mlyn a píla zamestnávala skoro celú dedinu," potvrdila Viera Guľvášová, neter pani Ľudmily. 

​To, že žijeme v 21. storočí, je realita. Realitou je ale aj to, že v dnešnej dobe sa niekto musí prebrodiť riekou, aby sa dostal domov. Aj keď im to sľubovali už komunisti, žiadneho mosta sa zatiaľ nedožili. Spokojní boli aj s drevenou lávkou, ale teraz už niekoľko týždňov nemajú ani tú. Poslednú lávku, ktorú pomáhali stavať aj miestni hasiči, vzala pred mesiacom veľká voda. Zostal z nej len kúsok na brehu. "Proste z dediny sa zišli mladí ľudia a postavili to," povedala Ľudmila Lenártová.

I keď po každej veľkej vode o lávku prišli, pani Ľudmila si z toho ťažkú hlavu nerobila. Teraz sa ale k vyššiemu veku, pridali aj zdravotné problémy. Občas máva aj závraty a pred vodou začala mať väčší rešpekt. Po zdravotných problémoch si pani Ľudmila zaopatrila aj jednoizbový nájomný byt v dedine. Do domčeka, v ktorom prežila podstatnú časť života ale chodí skoro každý deň. Všetko závisí od toho, ako vysoko je voda. Stalo sa už aj to, že sa nemohla do dediny vrátiť. "Podľa toho, že kde sa ocitnem, keď tu tak prenocujem tu. Ja sa na brehu rozhodnem, lebo nemám istotu," povedala obyvateľka domu za vodou. 

Starosta im prisľúbil pomoc, že postaví lávku. Malo to byť ešte v máji. Avšak sám sa musel podriadiť nielen počasiu. "Plánujeme urobiť lavičku. Teraz voda trochu opadla, tiež potrebujem nejaké mechanizmy. Až cez víkend budem mať traktor a chlapcov," dodal Ľubomír Pangrác-Piter, starosta Rokytova. 

V Brazílii sa zrútila časť diaľničného mosta, keď do jedného z piliérov narazila loď:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy