Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Prípad popraveného podnikateľa Mišenku na podnet TV JOJ nanovo preverujú
Zdielať na

Prípad popraveného podnikateľa Mišenku na podnet TV JOJ nanovo preverujú

BRATISLAVA / Televízia JOJ naďalej sleduje prípad verejne popraveného topolčianskeho podnikateľa Jozefa Mišenku, ktorý sa v roku 2010 dostal z väzby na slobodu za zvláštnych okolností. Takmer okamžite po prepustení ho miestne podsvetie verejne popravilo. Orgány činné v trestnom konaní pritom mali mať informácie, že sa podnikateľove blízke okolie usiluje o zrušenie väzobného stíhania konaním, ktoré malo naznačovať korupciu. Mišenka sa nakoniec z väzby dostal na pokyn vtedajšieho šéfa prokuratúry, Dobroslava Trnku. Prokuratúra postup vyšetrovacích orgánov nanovo preveruje, a to práve na základe podnetu televízie JOJ.

Ide o deväť rokov starý prípad, ktorý verejnosti len nedávno pripomenul aj obvinený z vraždy novinára a jeho snúbenice, Marian Kočner. V smskách, ktoré prenikli na verejnosť totiž Kočner spomína na prípad väzobne stíhaného podnikateľa Jozefa Mišenku, ktorý TV JOJ podrobne sledovala. Kočner mal v smskách písať, že sa snažil vybaviť zrušenie väzby pre Mišenku cez generálnu prokuratúru, no neuspel.

​Televízia JOJ ale zistila, že Mišenkove prepustenie napriek nesúhlasu všetkých zúčastnených strán - dozorujúceho prokurátora, sudcu pre prípravné konanie aj polície, predsa len Generálna prokuratúra nariadila. To pre TV JOJ potvrdilo aj súčasné vedenie prokuratúry. "Ten pokyn na prepustenie vtedy obvineného J.M z väzby bol telefonický pokyn bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku. My tie dôvody bližšie nepoznáme, pretože nie sú zaznamenané v písomnej podobe," informovala hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

Preverenie prípadu 

Kedže prípad nesie viacero náznakov na podozrivé konanie smerom k orgánom činným v trestnom konaní, TV JOJ požiadala Generálnu prokuratúru o preskúmanie postupu vyšetrovateľa. Konkrétne vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu brania úplatku a trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa. Podnetom televízie sa už zaoberá Úrad špeciálnej prokuratúry, ktorý už preskúmava príslušný vyšetrovací spis.

"Podanie je v štádiu vybavovania. Bol vyžiadaný k veci sa vzťahujúci spis, ktorý v súčasnosti prokurátor preskúmava. Podávateľ bude o vybavení jeho podania upovedomený po rozhodnutí prokurátora o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Nejasné okolnosti 

Keď podnikateľa polícia dostala do väzby pre ekonomickú trestnú činnosť, jeho mama sa mala snažiť dosiahnuť prepustenie syna na slobodu. Existuje záznam z iného súdneho procesu, v ktorom odznela závažná informácia z úst vtedajšieho krajského prokurátora v Nitre, ktorý viedol Mišenkov prípad. Ten mal pred súdom vyhlásiť toto: "Vtedajší generálny prokurátor tlačil na to, aby bol z väzby prepustený. Keď už boli také tlaky, bol prepustený," uviedol svedok J. Mamrák.

Dodnes neboli riadne preverené všetky okolnosti jeho podozrivého prepustenia na slobodu. Neexistuje vysvetlenie, prečo sa v Míšenkovi prekvapivo angažoval generálny prokurátor Trnka. K informáciám naznačujúcim údajné korupčné konanie polícia nevypočula ani označené osoby. Pani Mišenková k tomu vypočutá nebola dodnes: "Toho policajta nech naháňajú, ktorý to doniesol doktorovi Mamrákovi," povedala.  


​A nakoniec, to že s Mišenkovou zrušenou väzbou niečo dodnes nesedí, odkrývajú aj údajné Kočenrove smsky v ktorých mal sám písať, že podnikateľa z väzby nakoniec dostal Dobroš. Bývalý Generálny prokurátor Trnka na žiadosť o vysvetlenie aj tejto komunikácie pre TV JOJ prísomne zatiaľ nezareagoval. Zdvihol ale svoj súkromný mobil, prípad komentovať nechcel. Úrad špeciálnej prokuratúry pre tento prípad, zatiaľ, nedozoruje žiadne trestné stíhanie, čo sa ale onedlho môže zmeniť. 

Pozrite si archívnu reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy