Polievanie rastlín

Ako správne hospodáriť s vodou v záhrade?

Redakcia - 15. júna 2019 - 3678. zobrazení

Hospodárenie s vodou je často skloňovanou témou, ktorá sa rieši vo väčšine domácností. Niektorí majitelia rodinných domov však zabúdajú na to, že jej efektívne využívanie sa týka takisto záhrad, kde minú značnú časť celkovej spotreby vody.

Čím efektívnejšie vodu využívame, tým menej zaplatíme za jej celkovú spotrebu. Niekedy však, ale nevieme, ako a kde šetriť bez toho, aby to šlo na úkor plnohodnotnej starostlivosti o záhradu. Prinášame vám zopár užitočných rád a tipov na správne hospodárenie s vodou, ktoré vám môže znížiť ročné výdavky o desiatky eur.

Naučte sa správne využívať pôdu

Podľa nepísaného záhradkárskeho zákona sa efektívne využívanie pôdy postará o úsporu vody. Tajomstvom je premyslená výsadba so správnym hnojením a prekyprením suchej zeminy, čím voda môže preniknúť hlbšie ku koreňom a dlhšie sa udržať pod jej povrchom.

Doprajte rastlinám tieň a nastielanie

K častejšiemu polievaniu nás núti aj prehriata pôda v záhonoch. Hustou výsadbou sa dá vytvoriť tieň, ktorý zabráni silnému prenikaniu slnečného svetla na zeminu, čím sa v nej zachová viac vlahy. Pomôckou môže byť aj nastielanie slamou alebo mulčovacou kôrou, ktorá nielenže tieni, ale stará sa aj o estetickejší vzhľad vašich záhonov.

Náš TIP na záhradkárske pomôcky určené k polievaniu

StrendPro set

Vida XL stojan

Vida XL hadica

Strend Pro set - hospodárenie s vodou
Hodnotenie

Cena: od 49.80 €

Vida Xl stojan - hospodárenie s vodou
Hodnotenie

Cena: od 25.99 €

Vida XL hadica - hospodárenie s vodou
Hodnotenie

Cena: od 33.99 €

Hospodárenie s vodou alebo polievajte vždy v skorých ranných hodinách

Pravidlo zavlažovania v skorých ranných hodinách nevzniklo náhodou. Vzduch je ešte chladnejší, takže voda sa nestihne tak skoro vypariť, čo dá drevinám a rastlinám možnosť poriadne sa „napiť“. Ak nie sú tropické horúčavy, podobný efekt bude mať večerné polievanie v čase okolo západu slnka.

Vyskúšajte systém na zber dažďovej vody, ktorý vám uľahčí hospodárenie s vodou

Recyklácia dažďovej vody je osvedčeným spôsobom na znižovanie nákladov za vodu. To však, ale vyžaduje inštaláciu zberného systému a následného rozvádzania vody, ktorý je potrebné namontovať už pri výstavbe domu, kedy vás takáto investícia vyjde najmenej.

Ako si vybrať zavlažovací systém do záhrady?

Viete ako si vybrať zavlažovací systém do záhrady? Aké typy zavlažovacích systémov poznáme? Aký zavlažovací systém sa teší najväčšej obľube?

Ako si vybrať zavlažovací systém do záhrady?

Investujte do koreňovej čističky

Ak spomíname investície do zariadení na úsporu vody, zabudnúť nesmieme ani na koreňové čističky.

Poliate rastliny

V prípade, že si priplatíte za ekologické modely, vyhnete sa napájaniu na elektrinu a záruka kvalitnej vody bude vyššia. Kúpa týchto zariadení vás však vyjde na niekoľko stoviek eur, pričom na návratnosť si budete pár rokov musieť počkať.

Text: Róbert Bosák

  • Kategórie

Podobné články