Vitajte na webe nezávislého časopisu o opere, klasickej hudbe a balete Opera Slovakia.

Reklama

Podporte činnosť Opera Slovakia

15. júna 2019 redakcia Sezóna 2018/2019

Vo veku 96 rokov zomrel taliansky operný a filmový režisér Franco Zeffirelli

Franco Zeffirelli, zdroj: internet
Veľkosť písma
A
A
A
Rím – V sobotu 15. júna 2019 priniesli talianske média smutnú správu o úmrtí legendárneho operného a filmového režiséra Franca Zeffirelliho, ktorého životná púť skončila krátko pred premiérou jeho novej La traviaty vo veronskej Aréne. O smutnej udalosti informovala agentúra AP s odvolaním sa na oznámenie jeho syna Luciana Zeffirelliho.

Podľa jeho slov Franco Zeffirelli prehral boj s chorobou v sobotu na obed vo svojom dome v Ríme. ,,Chvíľu trpel, no napokon odišiel pokojne,“ uviedol syn slávneho režiséra. Franco Zeffirelli sa narodil 12. februára 1923 v talianskej Florencii, a preslávil sa najmä réžiou a produkciou filmov i opier s legendárnymi umeleckými osobnosťami. Svoju kariéru odštartoval v 60. rokoch.

Franco Zeffirelli začínal ako herec, zdroj: internet

Vždy som si myslel, že opera môže byť planétou, na ktorej múzy spoločne pracujú, tlieskajú rukami a oslavujú všetky umenia.“ týmto výrokom talianskeho nestora opernej a filmovej réžie začína článok opernej historičky Lucie Laudoniu Potomok Leonarda da Vinciho na tróne režisérov. Franco Zeffirelli, ktorý sme priniesli vo februári 2018 pri príležitosti jeho 95. narodením.

,,Prvý dotyk s divadlom zažil ešte ako chlapec. Vystúpenie dedinských komediantov na budúceho majstra réžie príliš nezapôsobilo, rovnako ako Wagnerova Valkýra, ktorá bola prvou operou, čo videl.“ uvádza v spomínanom článku Lucia Laudoniu, v ktorom okrem jeho života, cesty k divadlu, opere a filmu autorka píše aj o tom, kde sa vzalo jeho priezvisko, čím ho inšpiroval aristokratický zjav Luchina Viscontiho či o tom, čo znamenajú Zeffirelliho významné režijné počiny pre operu.

Z jeho mimoriadne úspešných filmových spracovaní operných diel treba spomenúť Verdiho Traviatu (1982), v ktorej hlavné postavy stvárnili Teresa Stratas, Plácido Domingo a Cornel MacNeil, Mascagniho Sedliacku česť (1981), v ktorej sa predstavili Plácido Domingo, Jelena Obrazcova či Renato Bruson a tiež Verdiho Otella s Plácidom Domingom, Katie Ricciarelli a Justinom Diazom.

Známe sú jeho legendárne operné inscenácie, ktoré vytvoril na javisku najprestížnejších operných divadiel ako napríklad Turandot či Bohéma v Metropolitnej opere New York, Carmen a Bohéma vo Viedenskej štátnej opere, Aida či Bohéma v milánskej La scale a množstvo ďalších, ktoré sú ešte stále v repertoároch operných divadiel. Franco Zeffirelli pracoval do konca svojho života. Jeho poslednou produkciou je Verdiho opera La traviata, ktorej premiéra je ohlásená na 21. júna 2019 vo veronskej Aréne.

Franco Zeffirelli pri filmovačke,
zdroj: internet

Franco Zeffirelli má na svojom konte celý rad operných, filmových i televíznych inscenácii, vrátane snímky Skrotenie zlej ženy (s Elizabeth Taylorovou a Richardom Burtonom), Rómeo a Júlia, Brat Slnko, sestra Mesiac, či Ježiš z Nazaretu (s Robertom Powellom). Za Rómea a Júliu získal nomináciu na Oscara za najlepší film a najlepšieho režiséra.

V roku 1990 nakrútil Hamleta s Melom Gibsonom, v roku 1999 režíroval legendárne herečky Judi Denchovú a Joan Plowrightovú vo filme Čaj s Mussolinim a režíroval film o svojej blízkej priateľke Marii Callas Callas Forever (Callas naveky) z roku 2002.

Ako uvádza agentúra DPA, Zeffirelli ostal tvorivo aktívnym do vysokého veku, a to napriek svojmu chatrnému zdraviu i faktu, že posledné roky bol odkázaný na invalidný vozík. Aktívnym bol i politicky, pričom v rokoch 1994 – 2001 bol senátorom za stranu Forza Italia vedenú talianskym expremiérom Silviom Berlusconim.

zdroj: agentúrne správy, internet, archív Opera Slovakia

video Arena di Verona

Filmové spracovanieMascagniho opery Sedliacka česť. V réžii Franca Zeffirelliho účinkujú Plácido Domingo, Jelena Obrazcova, Renato Bruson a ďalší.

Zdieľať:

O autorovi

redakcia
Zistiť viac
Článok je chránený autorským zákonom a jeho akékoľvek použitie, alebo šírenie bez písomného súhlasu redakcie Opera Slovakia alebo autora je zakázané.
Opera Slovakia o.z. nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v časopise Opera Slovakia.

Komentáre

Pridajte komentár

Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť/registrovať.


R. Strauss: Salome
Irish National Opera
záznam predstavenia z marca 2024
dirigent: F. Sheil | réžia: B. Ravella
osoby, obsadenie a viac info TU...