Volkswagen v americkom Tennessee je bez odborov. Zamestnanci ich odmietli

Zamestnanci továrne nemeckej automobilky Volkswagen v Spojených štátoch v hlasovaní odmietli vytvorenie celozávodnej odborovej organizácie.

15.06.2019 15:30
debata (13)

Výsledok hlasovania je zlou správou pre americký odborový zväz United Auto Workers (UAW). Ten sa už dlhý čas neúspešne snaží získať oporný bod v továrňach zahraničných automobiliek na juhu USA, ktorý je tradične protiodborárský, píše agentúra AP.

Továreň Volkswagenu je v meste Chattanooga v štáte Tennessee. Hlasovanie sa konalo od stredy do piatku. Proti vytvoreniu odborovej organizácie spadajúce pod UAW hlasovalo 833 zamestnancov, za bolo 776 zamestnancov. Hlasovania sa podľa Volkswagenu zúčastnilo približne 93 percent zamestnancov továrne.

Na odmietnutie odborov vyzývali napríklad guvernér Tennessee Bill Lee, senátorka Marsha Blackburnová a ďalší vysoko postavení republikánski politici. Vytvorenie odborovej organizácie by podľa nich spôsobilo ekonomické škody.

„Nepotrebujeme, aby odboroví bossovia z Detroitu hovorili Tennessee, čo je najlepšie pre našich pracovníkov,“ vyhlásila Blackburnová.

Tracy Romerová z UAW uviedla, že je hrdá na všetkých zamestnancov, ktorí hlasovali pre odbory.

„Firma viedla brutálnu kampaň strachu a dezinformácií,“ vyhlásila. Podľa hovorcu UAW Briana Rothenberga sa automobilka uchýlila k „hrozbám“ a „zastrašovaniu“, a ovplyvnila tak výsledok hlasovania.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Odbory #Volkswagen #USA