Veľké riziko kontaminácie nesú títo ľudia: Zistite, či sa hygiena rúk netýka hlavne vás!

Zdroj: gettyimages.com
2019-06-15 15:30:00

Správna hygiena rúk je najúčinnejší spôsob prevencie nielen nemocničných infekcií a šírenia rezistencie mikroorganizmov na antibiotiká, ale aj v občianskom živote ako účinná ochrana pred chorobami ako chrípka, žltačka a ďalšie. Napriek tomu mnohí nevedia, ako si umývať ruky!

Kampaň Umývaj si ruky – zachrániš život je súčasťou programu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). Každoročne začína už 5. mája a je vlastne akoby permanentným vzdelávaním odbornej aj laickej verejnosti v tejto oblasti. Hlavným cieľom kampane je poukázať, že správna hygiena rúk patrí medzi najdôležitejšie spôsoby prevencie nozokomiálnych nákaz.

Čítajte tiež: Vážna diagnóza, ktorá sa maskuje za iným ochorením: Keď je pre nás normálne niečo, čo nás zabíja!

Tohtoročným heslom tejto kampane je „Bezpečná zdravotná starostlivosť – je to vo vašich rukách“. Ďalším mottom kampane je heslo: Chránim seba, chránim teba. V súčasnosti je do projektu WHO zaregistrovaných 21 924 zdravotníckych zariadení v 182 krajinách po celom svete  (38 zariadení na Slovensku).

 „Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici počas celého roka vykonáva pravidelnú edukáciu zdravotníckych pracovníkov na všetkých stupňoch kvalifikácie ohľadom správnej hygieny rúk. Cieľom je predovšetkým znížiť výskyt nemocničných infekcií v zdravotníckych zariadeniach a spomaliť šírenie rezistencie mikroorganizmov na antibiotiká. Tieto vzdelávacie aktivity sa uskutočňujú aj v rámci výučby na Slovenskej zdravotníckej univerzite v Banskej Bystrici. Náš úrad – odbor epidemiológie, oddelenie podpory zdravia, hygieny životného prostredia, hygieny výživy, či oddelenie hygieny detí a mládeže, sa však nesústreďuje na tému správneho umývania rúk len na odbornú, ale aj na laickú verejnosť. Ide napríklad o správne postupy umývania rúk v školských a predškolských (nielen stravovacích) zariadeniach, reštauráciách, či ďalších inštitúciách. Najdôležitejšie sú však naše edukačné aktivity v nemocničných zariadeniach, kde skutočne správny postup umývania rúk jednak znižuje počty nemocničných nákaz, ale môže aj zachrániť život pacienta,“ konštatuje k téme vedúca Odboru epidemiológie banskobystrického RÚVZ MUDr. Mária Avdičová.

Dôležité hlavne pre zdravotníckych pracovníkov

Odborníci presadzujú hlavne potrebu zlepšiť a udržiavať postupy na umývanie rúk zdravotníckych pracovníkov v správny čas správnym spôsobom. Konštatujú, že pokožka rúk zdravotníckeho personálu je osídlená rezidentnou (prirodzenou) a tranzientnou (prenosnou) mikroflórou. Rezistentné (odolné) mikroorganizmy, pokiaľ ich neeliminujeme správnym umývaním rúk so správnymi prostriedkami, sú veľkým rizikom pre pacientov.

Nemocničné infekcie spôsobujú až dve tretiny ochorení, vyvolaných rezistentnými a ťažko liečiteľnými baktériami v Európe. V rámci Európskej únie ide o viac ako 670-tisíc ochorení ročne. Podľa odborníkov rukami zdravotníckych pracovníkov sa prenáša vyše 60 percent nozokomiálnych infekcií. Za kľúčové v prevencii NN najmä exogénneho typu sa považuje práve čistota rúk.

Ako si správne umývať ruky? 

A ako sa má chrániť verejnosť pred nákazami, ktoré sa prenášajú kontaminovanými rukami, teda pred tzv. „nákazami špinavých rúk“?

Ak máme ruky viditeľne znečistené, treba si ich dôkladne umyť. Ak ruky nie sú opticky znečistené, stačí použiť alkoholový dezinfekčný prostriedok na ruky a tieto si podľa dole uvedeného návodu dezinfikovať. Ruky si treba umyť vždy pred jedlom ale aj keď inej osobe podávame jedlo. Treba mať na pamäti, že ruky sa často kontaminujú pri chytaní predmetov, ktoré používa mnoho ľudí ako sú držiaky  na vozíkoch v supermarketoch, držiaky v hromadnej verenej doprave, zábradlia, kľučky v priestoroch, ktoré navštevuje veľa šudí (kiná, divadlá, reštaurácie, zdravotnícke zariadenia,...). Odporúča sa nosiť v kabelke alebo taške okrem iných potrebných vecí aj  malé balenie alkoholového dezinfekčného prostriedku tak, aby sme ho mali vždy poruke.

Najdôležitejšie zásady umývania a dezinfekcie rúk

  1. Účinnosť umývania a dezinfekcie znižujú náramky, retiazky, prstene - preto musia byť zložené. 
  2. Umývanie rúk - teplá voda, mydlo, 30 sekúnd a osušenie do jednorazového uteráka. Ruky umývame vtedy, ak sú viditeľne znečistené.
  3. Hygienická dezinfekcia - alkoholové prípravky aplikovať zásadne na suché ruky v množstve 3ml, doba pôsobenia minimálne 30 sekúnd. Po celú dobu aplikácie všetky miesta pokožky rúk musia byť vlhké. Dezinfekcii rúk nemusí predchádzať umývanie, ak ruky neboli viditeľne znečistené.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie ruky hygiena umývanie rúk

2019-06-15 15:30:00  |  Foto: Gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka  |  Zdroj: red, Tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia