Silné búrky sa dnes do strednej Európy vrátia

Silné búrky sa dnes do strednej Európy vrátia
Peter Minárik

Dnes začnú v strednej Európe opäť vystrájať silné búrky. Vyčíňať môžu najmä v susednom Česku a v Rakúsku.

Tohtotýždňovú vlnu horúčav definitívne zakončí studený front, ktorý počas dnešného dňa začne ovplyvňovať počasie v strednej Európe. Dnes sa studený front bude nachádzať nad Českom, Rakúskom a Nemeckom a práve v týchto oblastiach sa očakávajú silné búrky.

Silné búrky sa na studenom fronte začnú vytvárať najmä vo večerných a nočných hodinách po dennom prehrievaní vzduchu, ktoré instabilizuje vzduchovú hmotu.

V centrálnom Česku, na severe Rakúska a v Poľsku modely očakávajú aj výrazné dynamické parametre a hrozí tu výskyt superciel.

Tie môžu priniesť niekoľkocentimetrové krúpy, ale keďže pôjde o búrky na studenom fronte, tak sa môže vyskytnúť aj silný nárazový vietor s poryvmi cez 90 km/h a prívalové zrážky, ktoré môžu priniesť až cez 50 mm. 

Pred silnými búrkami vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu 2. stupňa.

výstraha pred búrkami, zdroj: ČHMÚ
výstraha pred búrkami, zdroj: ČHMÚ

Ojedinele sa búrky v noci na zajtra môžu vyskytnúť aj na našom území, ale keďže front bude nad našim územím až počas zajtrajšieho dňa, tak sa pripravte na silné búrky najmä zajtra a v pondelok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd