EÚ zvýhodní dovoz hovädzieho mäsa z USA

Európska únia na nátlak amerického prezidenta Donalda Trumpa poskytne americkým producentom hovädzieho mäsa lepšie šance na svojom trhu. Podľa Európskej komisie (EK) má byť časť ročnej globálnej kvóty 45.000 ton rezervovaná výlučne pre americké firmy, ktorých podiel by sa tak v priebehu siedmich rokov zvýšil na 35.000 ton ročne.
Ostatným významným dodávateľom pre európsky trh – Argentíne a Uruguaju – zostane k dispozícii kvóta 10.000 ton. Doteraz vypĺňajú zhruba dve tretiny kvót.
Komisár pre poľnohospodárstvo Phil Hogan upozornil, že na základe dohody bude povolený len dovoz hormonálne neupraveného hovädzieho mäsa. Procesy overovania kvality a bezpečnosti dovážaného mäsa to nijak neovplyvní. Dohodu medzi Bruselom a Washingtonom ešte musia schváliť členské krajiny a Európsky parlament.
Ústupok EÚ bol dôvod, pre ktorý Trump v lete minulého roka súhlasil s odkladom obchodného konfliktu a sľúbil, že zatiaľ nezavedie mimoriadne clá na európske autá a iný tovar. Dohoda obsahuje aj podporu dovozu americkej sóje a skvapalneného zemného plynu.
Hovädzie je už dlhé desaťročia jablkom sváru medzi USA a EÚ. Hlavnou príčinou bol zákaz dovozu hormonálne upraveného hovädzieho mäsa, čo USA považujú za krok v rozpore s pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO). Toto opatrenie zároveň zvýhodnilo ostatných producentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy