Česko prijalo pre rast svojej ekonomiky nutné opatrenie

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 10:34 • 2 min
Česko prijalo pre rast svojej ekonomiky nutné opatrenie

PRAHA - Počas včerajšieho dňa sa minister zahraničných vecí Českej republiky Tomáš Petříček vyjadril, že nedostatok pracovnej sily v Česku donútil vládu, aby prijala novú pracovnú silu z Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Počet pracovných povolení sa zvyšuje na dvojnásobok. Zatiaľ čo doteraz mohlo pricestovať z Ukrajiny do Česka za prácou ročne takmer 20 000 ľudí, po novom to už bude 40 000.

 

img

 

Takýto počet žiadostí o zamestnanecké karty bude po novom prijímať zastupiteľský úrad Českej republiky vo Ľvove. Dôvodom je rekordný dopyt po pracovných silách na českom trhu. Nedostatočný počet pracovníkov totiž brzdí nárastu českj ekonomiky. Ďalším dôvodom je, že firmy sú so zamestnancami z Ukrajiny veľmi spokojné.

 

img

 

Podľa údajov ministerstva práce malo na konci minulého roka v Česku zamestnanie vic ako 120 000 ľudí z Ukrajiny. čo do počtu tvorili viac než pätinu zahraničných zamestnancov v Česku. Petříček sa vyjadril, že "súčasťou schváleného materiálu je výška minimálnej mzdy ukrajinských pracovníkov na úrovni 1,2 násobku zaručenej mzdy."

 

S tým ale nesúhlasí česká Hospodárska komora. Ako povedal jej hovorca Miroslav Diro, "zavedením nového mzdového kritéria vláda zamestnávateľom nariaďuje, aby ukrajinských zamestnancov za rovnakú prácu zvýhodňovali v mzdovej oblasti pred českými."

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona