TÉMA DŇA: Zuzana Čaputová zložila sľub a ujíma sa funkcie prezidentky SR

15.6.2019

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Zuzana Čaputová zložila do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenskej prezidentky. Urobila tak na sobotňajšej slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave. Fiačan zloženie sľubu v zmysle ústavy potvrdil, čím sa Čaputová ujala funkcie.

 "Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony," citovala Čaputová Ústavu SR. Ak by sľub odmietla, alebo by ho zložila s výhradou, nemohla by stáť na čele štátu.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril slávnostnú schôdzu parlamentu, na ktorej Zuzana Čaputová zloží prezidentský sľub a ujme sa funkcie prezidentky SR. Danko Čaputovej želá, aby hľadala spoločenský kompromis a nepolarizovala spoločnosť.

Zdroj: TASR

Na inaugurácii sú okrem rodiny aj najvyšší ústavní činitelia, dosluhujúci prezident Andrej Kiska, ktorý dnes definitívne opustil palác v sprievode svojej manželky Martiny a ešte vykonal poslednú prehliadku čestnej stráže, ale aj šéf parlamentu Andrej Danko, premiér Peter Pellegrini a šéf Ústavného súdu Ivan Fiačan. Tiež bývalí prezidenti Rudolf Schuster a Ivan Gašparovič či poslanci NRSR.

Zdroj: TASR

Danko poďakoval dosluhujúcemu prezidentovi Kiskovi za jeho prácu na poste prezidenta. Pripomenul prezidentské voľby aj úlohy prezidenta SR. "Je veľmi dôležité, aby prezident konal iba podľa kompetencií jasne definovaných v ústave," povedal Danko. Byť prezident Slovenska je podľa Danka prejavom dôvery občanov a najvyššej cti národa. "Zároveň záväzok byť prezidentom všetkých," podotkol.

Zdroj: TASR

Predseda strany Smer – SD Robert Fico blahoželá novozvolenej prezidentke SR Zuzane Čaputovej k dnešnej inaugurácii a nástupu do funkcie. Z dôvodu účasti na dlhodobo plánovanej súkromnej udalosti mimo Bratislavy (svadba) sa však nemôže osobne na sobotnej inaugurácii zúčastniť. TASR o tom informovala hovorkyňa strany Smer – SD Ľubica Končalová.

Po tomto nasledoval ešte inauguračný príhovor, v ktorom Čaputová predstavila svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu. Presne na poludnie zaznelo Bratislavou aj 12 delostreleckých sálv.

Zuzana Čaputová, ktorá v sobotu ujala funkcie hlavy štátu, si zvyká na oslovenie prezidentka. "Je to veľmi nová skúsenosť...Pre mňa je za tým pojmom skryté to, prečo som do kandidatúry išla, a to je služba ľuďom, ako som povedala aj v inauguračnom prejave, neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť, myslím to úprimne," uviedla v rozhovore pre RTVS po inaugurácii

Avizovala, že všetko, čo vo funkcii urobí, bude robiť pre vlasť. "Vlastenectvo bude pretkané do všetkých úkonov, ktoré budem robiť," skonštatovala s tým, že to platí pre všetky témy ako spravodlivosť, ochrana životného prostredia aj v sociálnej oblasti, kde vidí dlhy voči ľuďom. "Prezident má síce limitované právomoci, ale budem sa v rámci nich snažiť urobiť všetko, čo budem vedieť," doplnila.
 

Za veľkú výzvu považuje oslovenie ľudí, ktorí ju nevolili alebo majú iné názory. "Jediné, čo môžem urobiť, je, že ja som tu pre nich, Možno oni tu nie sú pre mňa, a tú dôveru sa nepodarí nadviazať, ale jediné, o čo sa budem snažiť, je poctivá a trpezlivá robota a možno časom uveria tomu, že to myslím vážne, že to myslím dobre so Slovenskom a so všetkými ľuďmi, ktorí tu žijú," zhrnula.

Potvrdila, že chce počas svojho mandátu často navštevovať aj regióny. Na začiatku ju však čaká viacero zahraničných návštev. V oblasti zahraničnej politiky chce Slovensko reprezentovať ako spoľahlivého, konštruktívneho a predvídateľného partnera.

(TASR)

Páčil sa vám článok?