VIDEO Exkluzívne! Hanečka o šatách pre Zuzanu Čaputovú. Je v nich Dunaj, intuícia aj inšpirácia

Do poslednej chvíle sa starostlivo strážilo tajomstvo o šatách prvej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej. Dizajnér Boris Hanečka, ktorý ich zhotovil, poskytol pre televíziu Pravda exkluzívny rozhovor. Pozrieť si ho môžete len pár minút po tom, ako sa Zuzana Čaputová objavila v bratislavskej Redute.

15.06.2019 11:45
debata (84)

VIDEO TU (všetky detaily či skice šiat vo videu):

Video

Dnes už je jasné, že prezidentka Zuzana Čaputová zvolila model z bledomodrého krepu v trojštvrťovej dĺžke do polovice lýtok, ktorý zdobila stuha. Tá sa vinula po lodičkovom výstrihu až smerom k rukávu. Pre prípad zlého počasia vznikol v ateliéri Borisa Hanečku aj kabátik podšitý tmavomodrým hodvábom. O doplnky a šperky sa rovnako postarali domáci tvorcovia, medzi inými napríklad značka kabeliek Verbua.

O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej na jej... Foto: SITA
Zuzana Čaputová O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej na jej inauguračný deň sa postaral módny návrhár Boris Hanečka.

„Zvolili sme svetlomodrú, až baby blue. Ale je to veľmi zaujímavý odtieň, v danom materiáli vyznie. Modrá je farba, ktorá jej naozaj pristane, ale má aj tú symbolickú hodnotu. Odev má príbeh. Stuha, ktorá ide po lodičkovom výstrihu a vlieva sa do rukáva, symbolizuje Dunaj. Rozhodli sme sa tak, pretože Dunaj je rieka, je to voda, ktorá je symbolom intuície. Prináša veci nové, ale aj odnáša staré. Vložili sme teda do šiat aj túto šifru, ale je to veľmi podprahové,“ prezradil pre Pravdu známy slovenský dizajnér.

zväčšiť Prezidentka SR Zuzana Čaputová v šatách a... Foto: SITA, Martin Medňanský
Zuzana Čaputová Prezidentka SR Zuzana Čaputová v šatách a kabátiku v odtieni baby blue z modrého krepu a hodvábu, ktoré zhotovil Boris Hanečka.

Proces tvorby inauguračnej garderóby sa niesol v znamení skúšania siluet, porovnávania, hry s farbami. „Rozhodovali sme sa medzi niekoľkými. Horúcim kandidátom bola zelená, pretože jej veľmi pristane. Ale otázkou zostáva, ktorá farba jej nepristane. Možno k tvári nejaká šedá alebo odtiene béžovej, ale tie sa zase hodia do spodnej časti. Keď to zlomíte inou farbou, je to úplne iný dizajn, iná nálada,“ vysvetlil Boris Hanečka.

Priznal tiež, že inšpiráciu čerpali aj pri známych osobnostiach a predstaviteľkách z politického sveta alebo kráľovských rodín. „Hľadali sme niekoho podobného, aby sme sa vyvarovali niektorých chýb, alebo sa aj trošku odpichli kreativitou, či ju úplne popreli,“ pokračoval módny dizajnér, ktorý príležitosť obliecť prvú ženu v prezidentskej funkcii uvítal s nadšením aj zodpovednosťou.
Video

Najviac mu však zaimponovalo, že Zuzana Čaputová sa najprv prišla k nemu pozrieť a chcela sa zhovárať. „Chcela ma spoznať naživo a asi po hodine rozhovoru povedala, že určite budem robiť tieto šaty,“ vysvetlil Hanečka, ktorý nepracoval sám. Pravými rukami pre neho bola štylistka Sandra Žigová a tiež protokolistka Katarína Strýčková.

Módny návrhár Boris Hanečka na archívnom zábere. Foto: SITA, Marko Erd
Módny návrhár Boris Hanečka na archívnom zábere. Módny návrhár Boris Hanečka na archívnom zábere.

Napriek mantinelom protokolu však priznal, že počas príprav večernej kreácie pre prezidentku šli dobrovoľne proti protokolu. Hoci ide o akciu v duchu koktejlovej recepcie, samotná hostiteľka si oblečie dlhé večerné šaty. „Človek môže ísť proti protokolu, ak to robí so zámerom. Ak o tom netuší, že protokol porušuje, potom je to faux pas,“ vysvetlil autor (druhého) tmavomodrého večerného modelu z hodvábneho zamatu so zaujímavo aranžovanou látkou v tvare kosatca na pleciach. V ňom sa objaví prezidenta na verejnosti až v sobotu večer.

O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej na jej...
O šaty prezidentky Zuzany Čaputovej sa postaral...
+16Prezidentka SR Zuzana Čaputová (druhá vľavo) po...

Do tretice pre Zuzanu Čaputovú vytvoril Boris Hanečka aj model zelených šiat, ktoré si oblečie na prvú štátnu návštevu. K českému kolegovi Milošovi Zemanovi.

Nová prezidentka SR Zuzana Čaputová, za ňou jej... Foto: Profimedia
Zuzana čaputová dcéry Nová prezidentka SR Zuzana Čaputová, za ňou jej dve dcéry Ema a Lea. Na inauguráciu ich obliekol módny návrhár Marcel Holubec.

Podľa Borisa Hanečku sa niektorí ľudia pozastavujú nad tým, či nie je príliš pozornosti venované práve tomu, ako sa prezidentka na slávnostný moment oblečie. Adekvátna príprava je však podľa neho na mieste. „Na každú oslavu, či už je to birmovka, svadba, narodeniny, ľudia sa pekne oblečú. Trebárs už len k sviatočnému vianočnému stolu. A myslím si, že tento prístup je adekvátny, keď ide o inauguráciu. Nezanedbať vizuálnu stránku je veľmi dôležité,“ skonštatoval.

Nová prezidentka Zuzana Čaputová si podáva ruku...
Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...
+13Inaugurácia Zuzany Čaputovej si vyžiadala...

V súvislosti so Zuzanou Čaputovou sa už v niektorých médiách objavili aj tvrdenia, že je novou slovenskou módnou ikonou. „Je to silný pojem módna ikona a musí sa vyprofilovať časom,“ upozornil Boris Hanečka. „Ale držím jej v tom palce, lebo má všetky parametre na to, aby ňou mohla byť. Prvým je obyčajná radosť. Radosť, čo vidíte u malých dievčatiek, ktoré majú päť rokov a rady sa parádia. Je to ale čistota parádenia, nie taká prešpekulovaná, rafinovaná a zištná sebestredná okázalosť. Je to niečo, čo je prirodzené ženám. A myslím si, že Zuzana Čaputová môže veľmi veľa žien inšpirovať. Nielen tým, čo robí a ako myslí. Ale aj svojím zovňajškom,“ uzavrel v exkluzívnom rozhovore pre TV Pravda.

Viac si pozrite v našom exkluzívnom videu v úvode článku.

Bývalý prezident prezident SR Andrej Kiska s...
Bývalý prezident Andrej Kiska s manželkou...
+5Bývalý prezident prezident SR Andrej Kiska s...

© Autorské práva vyhradené

84 debata chyba
Viac na túto tému: #šaty #móda #Dunaj #Boris Hanečka #dizajnér #farba #inaugurácia #Zuzana Čaputová #inaugurácia prezidentky Zuzany Čaputovej #symbolika

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...

+ Odreagujte sa pri dobrom filme a načerpáte dostatok síl na ďalší deň.
Nemusíte mať za každú cenu najdrahšie...