Dovolenková sezóna v plnom prúde: Ako si vybaviť pas či nový občiansky?

S blížiacim sa letom sa začína dovolenková sezóna. V takomto období si ľudia vybavujú pasy či občianske preukazy. Postup je veľmi jednoduchý. Stačí, ak si z automatu vyberiete lístok príslušnej kategórie s vaším poradovým číslom a neskôr si na svetelnej tabuli, umiestnenej nad každým pracoviskom odsledujete svoje poradie.

15.06.2019 10:00
debata

VIDEO: Pozrite sa vo videu TV Pravda, ako si vybaviť občiansky preukaz či pas pred dovolenkou.

Video

O občiansky preukaz osoby mladšie ako 15 rokov môžu požiadať 90 dní pred dovŕšením tohto veku. „Žiadosť sa podáva ústne, na ktoromkoľvek oddelení dokladov okresného riaditeľstva Policajného zboru,“ vysvetľuje Miroslav Daniš, príslušník polície. Povinný je sprievod zákonného zástupcu a originál rodného listu, ktorý slúži na nahliadnutie. „Vydanie prvého občianskeho preukazu je bezplatné, s tým, že lehota na vybavenie je 30 dní,“ doplnil Daniš.

Ak svoj občiansky preukaz stratíte, je potrebné obrátiť sa na ktorékoľvek oddelenie dokladov. „Žiadosť je opäť ústnym podaním, ako aj nahlásenie straty alebo odcudzenia,“ ozrejmil Daniš. Tridsaťdňová lehota na vybavenie je spoplatnená poplatkom 16,50 eura. „Pri urýchlenom vydaní, do dvoch pracovných dní, je poplatok 36,50 eura,“ doplnil.

Pri cestovných pasoch poznáme tri dĺžky ich platnosti. „U detí do šesť rokov sú vydávané na dva roky. Deťom do 16 rokov platia päť rokov a osobám starším ako 16 rokov platia pasy 10 rokov,“ vysvetľuje Daniš. Postup pri vybavení cestovného pasu u maloletých je rovnaký ako pri občianskom preukaze.

Viac si pozrite si vo videu TV Pravda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #pas #občiansky preukaz