Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná, čaká nás inaugurácia prvej slovenskej prezidentky

Pranostika na dnes hovorí: "Keď na Víta prší, bude pršať za sedem dní." Meniny oslavuje Vít. Slnečno. Teploty 29 až 34 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná, čaká nás inaugurácia prvej slovenskej prezidentky
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 31 až 34 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 29 až 33 stupňov C.

Meniny má Vít

Mužské meno Vít má latinský pôvod a význam mena je „veselý, neposedný“. Nositeľov tohto ojedinelého mena oslovujeme Vít, Viťo, Viťko.

Vítovia, ktorí oslavujú meniny 15. júna, sú značne citovo založení muži. Potrebujú cítiť pozornosť svojho okolia. Za opateru a starostlivosť sa dokážu vždy odmeniť. Zvyčajne vynikajú nadpriemernou inteligenciou, tá sa prejavuje aj v ich spôsobe riešenia problémov. Pozorne si premyslia celý postup a vnímajú aj ďalšie vzťahy a súvislosti. Drieme v nich pokušenie vyskúšať niečo nové, nepoznané a vzrušujúce. Považujú to za korenie života a oni majú korenené jedlá veľmi radi.

Stalo sa doma

1312 – Pri Rozhanovciach sa odohrala bitka medzi vojskami uhorského kráľa Karola I. Róberta a spojenými vojskami Omodejovcov a Matúša Čáka-Trenčianského, v ktorej zvíťazil Karol I. Róbert.

1870 – Objavili Dobšinskú ľadovú jaskyňu. Do podzemia ako prvý zostúpil banský inžinier Eugen Ruffínyi, za pomoci svojich priateľov poručíka Gustáva Langa a mestského úradníka Andreja Megu.

1884 – V Bratislave dali do prevádzky prvú mestskú telefónnu sieť na Slovensku.

1965 – Rieka Dunaj roztrhla 80 metrov hrádze pri Patinciach. Za pár hodín bola obec pod vodou. Popoludní toho istého dňa zaplavil Dunaj obec Ižu. Voda nakoniec zatopila široké okolie a z Komárna urobila ostrov.

1999 – Konala sa slávnostná inaugurácia prvého slovenského prezidenta zvoleného občanmi Slovenskej republike (SR) v priamych voľbách – Rudolfa Schustera, ktorý bol hlavou štátu do 15.6.2004.

2004 – Ivan Gašparovič sa zložením sľubu ujal výkonu funkcie prezidenta Slovenskej republiky (SR). Vo funkcii bol aj v ďalšom volebnom období, ktoré sa začalo 15.6.2009.

2010 – Slovenskí futbalisti zaknihovali hneď v premiérovom zápase na MS 2010 v Juhoafrickej republike (JAR) historicky prvý bod za remízu 1:1 s Novým Zélandom. Skóre stretnutia otvoril Róbert Vittek, no súper vyrovnal v poslednej minúte.

2014 – Andrej Kiska zložil ústavou stanovený sľub a ujal sa funkcie prezidenta Slovenskej republiky (SR).

Stalo sa vo svete

1363 – Korunovali Václava IV. za českého kráľa.

1389 – Odohrala sa rozhodujúca bitka na Kosovom poli pri Prištine, keď turecké jednotky porazili vojsko srbských, chorvátskych a albánskych feudálov na čele s kniežaťom Lazarom, ktorého po bitke zavraždili. Srbsko sa stalo vazalom Osmanskej ríše a Turkom sa otvorila cesta do strednej Európy.

1520 – Odsúdil pápež LEV X. bulou Exsurge Domine nemeckého reformátora Martina Luthera ako kacíra.

1567 – Anglické vojská porazili škótske oddiely v bitke pri škótskom Carberry Hill a zajali kráľovnú Máriu Stuartovú, ktorá strávila vo väzení v Škótsku a neskôr v Anglicku nasledujúcich 19 rokov a v roku 1587 ju na príkaz anglickej kráľovnej Alžbety I. popravili.

1667 – Francúzky lekár Jean Baptiste Denis uskutočnil prvý pokus transfúzie krvi zo zvieraťa do človeka.

1754 – Český vynálezca Prokop Diviš postavil v Příměticiach pri Znojme prvý bleskozvod.

1762 – Rakúsko ako prvý stredoeurópsky štát zaviedlo papierové peniaze, ktoré vydala Viedenská mestská banka.

1836 – Prijali Arkansas ako 25. štát do únie Spojených štátov amerických (USA).

1851 – Američan Jacob Fussell v Baltimore otvoril prvú výrobňu zmrzliny.

1896 – Japonsko postihlo zemetrasenie, pričom zahynulo 27.120 osôb.

1904 – Zahynulo 1031 osôb pri požiari na parníku General Slocum na rieke East River v blízkosti New Yorku (USA).

  • Ottovi Nussbaumerovi sa podarilo na Vysokej technickej škole v rakúskom Grazi uskutočniť prvý bezdrôtový prenos hudby.

1921 – Bessie Colemanová z Atlanty (USA) získala ako prvá Afroameričanka leteckú licenciu.

1941 – Chorvátska vláda na čele s Ante Paveličom pristúpila k paktu Troch mocností (os Berlín-Rím-Tokio).

1954 – Vo švajčiarskom Bazileji vznikla Európska futbalová únia (Union of European Football Associations – UEFA).

1977 – V Španielsku sa po 41 rokoch uskutočnili slobodné parlamentné voľby. Vládny Zväz demokratického stredu získal 31,1 percenta hlasov, Španielska robotnícka socialistická strana 28,6, Komunistická strana Španielska 9,4, Ľudové spojenectvo 8,5 percenta hlasov a premiérom sa stal Adolf Suárez González.

1978 – Odstúpil taliansky prezident Giovanni Leone pre obvinenia z daňových podvodov, stavebných špekulácií a účasti na úplatkárskej afére koncernu Lockheed.

1994 – Izrael a Vatikán nadviazali diplomatické styky.

2001 – Šanghajská päťka alebo Organizácia Šanghajskej spolupráce, regionálna organizácia bojujúca proti islamskému radikalizmu a militantným zoskupeniam, ktorá združovala Čínu, Rusko, Kazachstan, Kirgizsko a Tadžikistan, prijala do svojich radov nového člena Uzbekistan.

2007 – Švajčiarsko otvorilo vtedy najdlhší železničný tunel na svete spájajúci sever a juh Európy, čím sa výrazne urýchlila preprava z Nemecka do Talianska. Tunel Lötschberg, ktorý je dlhý 34,6 kilometra, stavali osem rokov. Náklady na výstavbu predstavovali zhruba 4,3 miliardy švajčiarskych frankov (CHF).

Skladba dňa

1949 – Narodil sa Russell Hitchcock (rodený Russell Charles Hitchcock), Melbourne, Austrália, spevák skupiny Air Supply. Túto austrálsku formáciu, pôvodne ako soft-rockové duo založili v roku 1975 v Melbourne gitarista Graham Russell a spevák Russell Hitchcock. Zišli sa pri práci na produkcii austrálskej verzie muzikálu Jesus Christ Superstar. V roku 1977 vydali debutový album Love And Other Bruises. V roku 1978 sa rozšírili na sedemčlennú skupinu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM