Ako sa rodí minerálka

Nie všetky balené vody sú minerálky. Minerálna, pramenitá a balená pitná voda sa od seba odlišujú. Základným rozdielom sú okrem iného preukázateľné fyziologické účinky minerálok.

15.06.2019 06:00
minerálka, minerálna voda, voda, pitný režim Foto:
Minerálna voda je považovaná za potravinu a jej kvalita je prísne kontrolovaná.
debata

Každá prírodná minerálna voda má svoje unikátne zloženie a chuť. Jej vlastnosti určuje miesto, kde sa rodí. Zrážková voda totiž postupne preniká desiatky metrov vrstvami hornín, ktoré fungujú ako prírodný filter. Postupne sa môže obohacovať o oxid uhličitý (nie všetky minerálky totiž obsahujú prírodné CO2, ktorý jej dodáva prirodzenú perlivosť). Znižuje jej pH, a tým umožňuje, aby do vody prirodzene prenikali minerály z horninového podložia. Môže trvať množstvo rokov, než sa voda takto prirodzene a dokonale vyfiltruje a obohatí sa o minerály a prírodný oxid uhličitý. Neskôr sa získava pomocou čerpadiel z hlbín zeme.

Vďaka zložitému, ale úplne prírodnému procesu vzniku sa môže pochváliť preukázateľnými blahodarnými účinkami na ľudské zdravie, čo ju odlišuje od akýchkoľvek iných vôd. „Jedným zo zásadných rozdielov medzi minerálnou a pramenitou vodou sú fyziologické účinky, nielen stupeň mineralizácie vody,“ vyvracia častý omyl Jana Ježková, predsedníčka Zväzu minerálnych vôd ČR.

Minerálky sa nesmú chemicky upravovať

Minerálna voda je považovaná za potravinu a jej kvalita je prísne kontrolovaná. Kým je uznaný zdroj minerálnej vody, musí sa dlhodobo sledovať a preukázať stále zloženie. Nesmú sa v nej nachádzať nijaké mikrobiologické, biologické či organické znečistenia. Pomery minerálov a ich jedinečné chuťové vlastnosti sú výsledkom dlhoročnej „práce prírody“. Minerálne vody obsahujú látky – prírodné minerály, stopové prvky alebo ich časti, ktoré môžu byť prospešné pre fyzické, ale aj psychické zdravie.

Minerálky sa nesmú nijako chemicky upravovať. Jedinou povolenou úpravou je odstraňovanie mangánu, prípadne železa či iných látok, vždy je to však filtrácia bez pridávania chemikálií. Dôvod na ich odstránenie je obyčajne ten, že pri kontakte so vzduchom menia svoje chemické vlastnosti a vyzrážajú sa vo forme nerozpustných zlúčenín. To sú tie „hrdzavé lupienky“ vo vode, ktoré však nie sú nečistotou. Okrem toho je z minerálky povolené odstraňovať a opätovne pridávať CO2, takže vznikne sýtená, čiže perlivá, jemne perlivá alebo neperlivá minerálna voda.

Obsahujú látky nevyhnutné pre telo

Výnimočnosť českých a slovenských minerálnych vôd spočíva v neobyčajnej pestrosti ich chemického zloženia a fyzikálnych parametrov. Bez zveličenia možno vyhlásiť, že na území našich republík sa nachádzajú všetky existujúce typy minerálnych vôd: termálne, vysoko aj nízko mineralizované, bezbublinkové aj sýtené oxidom uhličitým vrátane špecifických minerálok, pre ktoré je charakteristický zvýšený obsah niektorých látok s liečivými účinkami.

Prírodné minerálne vody pôsobia pozitívne na ľudský organizmus, prospievajú zdraviu, pretože telu dopĺňajú potrebné látky – predovšetkým minerály. Navyše ich telo dokáže prijať a využiť omnoho lepšie v porovnaní s niektorými druhmi potravín. „Správny pitný režim a dopĺňanie minerálov môžu ovplyvniť dokonca aj to, ako rýchlo telo starne,“ tvrdí jeden z popredných českých špecialistov na klinickú výživu prof. MUDr. Zdeněk Zadák, CSc., vedúci Centra pre výskum a vývoj Fakultnej nemocnice v Hradci Králové.

Prírodné minerálne vody obsahujú látky, ktoré telo nevyhnutne potrebuje – predovšetkým horčík, vápnik, jód a podobne. „Nízko- a stredneminera­lizované vody do 1000 mg/l rozpustených pevných látok sú vhodné na každodenné pitie pre všetkých, vody s vyššou mineralizáciou nad 1 500 mg/l, sú vhodné pri záťaži, v letnom období alebo počas športu, keď je potrebné rýchlo doplniť minerály,“ dodáva Jana Ježková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pitná voda #minerálna voda